14.3 C
Amposta

[VÍDEO] El programa per millorar la resposta postemergència es posarà en marxa a Deltebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els afectats per desastres naturals i els seus ajuntaments, sobretot els més petits, es troben després de l’emergència amb un embull de tràmits i procediments que moltes vegades afegeixen dificultats a una situació ja molt complexa. El Govern vol millorar la resposta que dona davant dels estralls causats per fenomens extrems, amb la previsió, a més, que cada vegada seran més freqüents. “Hem de posar-ho tan fàcil com sigui possible perquè els afectats només s’hagin de preocupar per recuperar-se”, afirma el secretari d’Administracions Locals, Miquel Àngel Escobar. Amb aquest objectiu, es posarà en marxa aquest divendres a Deltebre (Baix Ebre) el programa de coordinació de les mesures postemergències en desastres naturals i altres situacions.

El Govern vol que accedir a les ajudes després d’una catàstrofe natural no sigui una dificultat afegida per als qui l’han patida i els seus alcaldes, sobretot els d’aquells municipis que no tenen una maquinària administrativa potent. Per això posa en marxa el programa de coordinació de les mesures postemergències amb la creació d’una comissió interdepartamental aquest divendres a Deltebre, en un acte que comptarà amb l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.

El programa té un doble objectiu, segons destaca Escobar a l’ACN. D’una banda, crear un protocol perquè els afectats sàpiguen amb facilitat què poden esperar del Govern; de l’Estat o de les diputacions. “Un dels riscos que hi ha en aquest tipus d’episodis és la confusió i la desinformació. El que volem és que els afectats tinguin molt ràpidament un itinerari”, afirma el secretari d’Administracions Locals. De l’altra, revisar la resposta institucional i econòmica que dona el Govern després de desastres naturals i altres emergències.

“Els programes han de ser clars, estar ben comunicats i ben coordinats entre administracions; que se sàpiga quin paper han de tenir les diputacions, l’Estat i el Govern, a través dels departaments. Per exemple, els agricultors han de tenir clar on han de demanar les ajudes i els ajuntaments, també”, afirma.

Entre altres accions que es preveuen, el Govern vol simplificar els processos de sol·licitud d’ajudes perquè no es dilatin en el temps però “sense perdre seguretat jurídica ni rigor”, puntualitza Escobar. Un dels procediments que s’analitzaran són els d’avaluació de danys per agilitzar-los al màxim.

Escobar preveu que els primers resultats del programa es puguin presentar en uns mesos i que abans de l’estiu s’hagi pogut aclarir l’itinerari dels afectats després de les emergències i revisar la resposta del Govern. Per aplicar els canvis potser caldran alguns mesos més i de fet serà la pròpia comissió qui decidirà el calendari de treball.

Un fons específic en un context d’emergència climàtica

Un altre dels punts que vol abordar el programa és la necessitat de crear un fons específic d’ajudes per episodis extrems en un context d’emergència climàtica. Ara, diferents departaments del Govern atorguen les ajudes amb partides pròpies o bé, quan es tracta de quantitats elevades, recorrent als fons de contingència, assenyala. “Segurament els episodis d’aiguats o incendis seran més freqüents i, per tant, la resposta, també l’econòmica, ha de ser estructural”, apunta el secretari d’Administracions Locals.

El Delta de l’Ebre, la “zona zero” del Gloria

La posada en marxa del programa tindrà lloc aquest divendres a l’Ajuntament de Deltebre. Escobar indica que han triat aquest municipi perquè el Delta de l’Ebre es podria considerar la “zona zero” del temporal Gloria, que va impactar a Catalunya el gener, i amb la lògica també de descentralitzar els actes del Govern.

Una revisió ineludible després de l’última borrasca

La idea de crear un espai dins el Govern per “repensar” les ajudes i els procediments postemergència va començar a congriar-se després dels aiguats de l’octubre passat que van afectar greument l’Espluga de Francolí i la comarca de la Conca de Barberà, així com la de les Garrigues, explica Escobar, que adverteix: “Abans, entre episodis com aquest, passaven alguns anys i ara ja veiem que es repeteixen més sovint”.

Forts aiguats ja havien afectat les Terres de l’Ebre el 2018 i, l’estiu passat, l’incendi de la Ribera d’Ebre va cremar més de 5.000 hectàrees de bosc durant dies. La borrasca Gloria, que va afectar bona part del territori català i molt especialment el litoral, les comarques gironines i les de l’Ebre, va fer encara més evident la necessitat de respondre de la millor manera possible després d’un fenomen meteorològic extrem.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -