14.3 C
Amposta

Valorització no sostenible, gràcies

Biometagas de La Galera, la primera iniciativa privada d'Espanya amb aquestes característiques que vol injectar biometà a la xarxa de transport de gas natural que fins avui només s'havia fet des de la planta de Valdemingómez de Madrid una iniciativa pública

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Biometagas de la Galera ha firmat un acord amb la companyia Enagás per connectar la producció de la planta de la Galera a la xarxa del gas, la primera iniciativa privada d’Espanya amb aquestes característiques, i es fa a la Galera, vol injectar biometà a la xarxa de transport de gas natural, fins avui s’estava fent des de Valdemingómez a la província de Madrid amb una iniciativa pública. Infraestructura Biometagas serà la propietària del gasoducte que connectarà la planta amb la xarxa bàsica de gas o productes d’Enagás.

La planta de La Galera produeix biogàs a partir de la valorització de residus orgànics domèstics, agrícoles, ramaderes, fang de depuradores, residus urbans, industrials i alimentaris, per obtenir el biometà s’enriqueix i es depura amb processos upgrading, paraula anglesa que vol dir millora, ampliació, actualització, passar d’una situació a un altre superior i en surt el biometà amb una composició del 55% al 75% de Meta (CH4) una mica de Diòxid de carbó (CO₂) i altres gasos efecte hivernacle, una opció energètica de gas renovable de millor qualitat que s’injecta a la xarxa per usos que ara mateix tenen els combustibles fòssils com tèrmica renovable, biofertilitzants, transport, producció elèctrica cent per cent renovable respectuosa amb el medi que afavoreix l’economia local i permet la transició cap altres sistemes de producció menys contaminants i sostenibles, s’obté a partir de la digestió anaeròbica d’aquests residus orgànics. L’empresa té previst valorar i generar una producció de 50 GWh/any que equival a un consum mitjà de gas anual de més de 6.300 llars. La producció s’alimentarà amb 150 tones diàries de residus orgànics i de residus alimentaris que aportaran una alta eficiència respecte a altres components del biogàs enriquint el contingut calorífic final del producte, sent el projecte d’Enagás que facilita aquest tipus de connexions amb una tecnologia eficient que contribueix a la descarbonització. Aquesta planta de la Galera fa una alliberació a l’atmosfera de gasos efecte hivernacle neutre o molt baixa sent del tot sostenible.

Però fonts de l’empresa han publicat la procedència d’aquests residus orgànics, de les 150 tones diàries que es volen valorar, l’empresa diu que el 65%, 97,5 Ton vindran d’un supermercat que envasa aliments de Barcelona, el 20%, 30 Ton de indústries alimentàries del país i per últim el 15%, 22,5 Ton de dejeccions, sansa i gallinassa del territori. S’ha de recordar que l’article 25.1 de la llei 22/ 2011 estableix que els trasllats de residus destinats a la valoració o eliminació es farà tenint en compte els principis d’autosuficiència i proximitat. Les intencions de l’empresa vulneren de ple aquesta llei i fa que aquesta part del procés no sigui sostenible amb una gran contaminació de PST per part dels camions que faran el trasllat del 85% dels residus orgànics a la planta. Per tant, s’ha de convidar a l’empresa a fer el que diu la llei valorant residus del territori, perquè a banda de la gran contaminació farà del Montsià l’abocador de Catalunya, no s’ha de permetre i convidar a la Generalitat la fiscalització d’aquesta activitat perquè respecti la llei.

La producció d’aquest gas s’ha convertit en un element clau per aconseguir els objectius climàtics Europeus arribar al 32% d’energies renovables i reduir en un 40% l’emissió de gasos efecte hivernacle que és el que vol la Comissió Europea del paper que ha de jugar la transformació dels residus en energia. El Pla Nacional Integrat de l’Energia i Clima 2021-2030 (PNIEC) inclou tots aquests paràmetres de la Unió. Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -