Salut i bons aliments

Valor nutritiu dels ous (I)

En l’ou es distingeixen tres parts diferenciades: a) la closca i membranes internes, b) la clara o albumen i c) el rovell. La CLOSCA té milers de porus que permeten l’intercanvi de gasos amb l’exterior. Si l’ou es renta o frega s’elimina la fina capa que el cobreix i es facilita la penetració dels bacteris a través dels porus de la cutícula o capa mucosa. La CLARA o albumen és una solució aquosa composta per aigua en un 80 % i un 10 % de proteïna, les proteïnes de la clara tenen una acció antibacteriana per a protegir l’embrió o rovell, ja que aquest, per la composició rica en nutrients que té, és un medi idoni per al desenvolupament ràpid de microorganismes. El 2 % restant de la clara o albumen no té gens d’importància nutricional. I, finalment la tercera part d’ou és el ROVELL. És de color groc i està recobert per una membrana transparent que es diu vitel·lina que la separa de la clara i la protegeix de possibles ruptures. El rovell consta del plasma format per proteïnes globulars i LDL, que és una fracció del colesterol, popularment anomenat “colesterol dolent”. I a més del plasma el rovell té una fase dispersa composta per proteïnes globulars i HDL, que és el colesterol anomenat bo, i que no és més que una lipoproteïna d’alta densitat, d’aquí les seves sigles HDL.

VERITAT o FALS

Aliments i medicaments: cap problema en mesclar-los?

FALS. Bé, però abans s’ha de precisar que no tots els aliments, ni tots els medicaments, poden provocar reaccions si es mesclen (els anomenats efectes secundaris no desitjats). En alguns casos poden potenciar l’efecte del medicament o simplement reduir la seva acció. Tot i que la interacció d’aliments i medicaments és un problema conegut des de fa anys encara avui dia no se li dóna la importància deguda per part del consumidor. És cert que és poc freqüent que hi hagi alteracions greus de la salut a conseqüència d’aquesta interacció, però aquesta a vegades és difícil de detectar perquè és manifesta de manera subtil.

LA XIFRA

A Catalunya es produeixen més de 20 quilos de safrà a l’any, la tarragonina comarca Conca de Barberà se n’emporta la palma a l’hora de la producció. Gairebé una tercera part d’aquesta producció del safrà se’n va a la restauració. Als supermercats se’n poden trobar petites dosis per només un pocs euros, però 1 gram de safrà a qualsevol dels productors de la Conca se situa entre els 15 i 20 euros, depenen qui sigui el productor.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Et pot interessar...

Close
Close