Salut i bons aliments

Valor nutritiu dels derivats de la llet

El procés d’elaboració del FORMATGE comporta que aquest aliment sigui un concentrat dels principals nutrients de la llet, excepte de la lactosa, per la gran pèrdua d’aigua que té lloc durant l’elaboració. Per a obtenir 1 kilogram de formatge es necessiten entre 5 i 10 litres de llet.

El valor energètic del formatge és més alt que la llet, sobretot si es parteix de la llet sencera, pel contingut més alt en greix que té i que aporta quantitats notables de colesterol. El formatge també aporta proteïnes de gran qualitat, ja que els processos tecnològics utilitzats en l’elaboració no alteren el valor nutritiu de la proteïna de la llet.

VERITAT o FALS

Els hidrats de carboni són tots iguals i per a tots.

FALS. Ni tots els hidrats de carboni són iguals, ni tots els organismes els toleren de la mateixa manera. Hi ha persones que poden ingerir-ne en més quantitat que altres.

A l’hora d’identificar els hidrats de carboni no tots són iguals ni tots es troben en els mateixos aliments. Els HC simples, com la glucosa, la fructosa o la sacarosa (el sucre comú) s’absorbeixen de forma ràpida i l’energia es rep de forma immediata i tenen una estructura química de cadena curta. Els anomenats HC complexos, en canvi, són de cadena llarga, es digereixen i s’absorbeixen de forma més lenta, proporcionen una energia de reserva. La fibra seria un exemple de HC complex.

LA XIFRA

Segons dades de l’Associació Celíacs de Catalunya en el nostre país hi ha unes 70.000 famílies on almenys 1 dels seus membres és celíac; per tant, no pot menjar cap aliment en l’elaboració del qual s’hagin utilitzat farines, midons, fècules, sèmoles o qualsevol altre derivat del blat, de l’ordi, del sègol, de l’espelta com a matèria primera, ingredient d’un ingredient compost, additius i/o aromes, o com a impuresa de midons o fècules.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Et pot interessar...

Close
Close