Salut i bons aliments

Valor nutritiu de les begudes no alcohòliques

En les begudes no alcohòliques, des d’un punt de vista nutricional, l’aigua és un nutrient essencial i de primer ordre, sense cap valor caloricoenergètic, a causa de l’absència de macronutrients -és a dir, hidrats de carboni, lípids i proteïnes- i amb un aportament de micronutrients escàs. Així i tot, no és menyspreable la presència d’alguns minerals com el calci, el magnesi, el fòsfor, el fluor, el sodi el potassi i el clor.

La composició de minerals de les aigües depèn del lloc de procedència. Per això, segons el contingut global de minerals, les aigües es classifiquen en: 1) aigües de mineralització molt feble, 2) aigües de mineralització feble, 3) aigües de mineralització forta, 4) aigües bicarbonatades, 5) aigües ensulfatades, 6) aigües clorurades, 7) aigües càlciques, 8) aigües magnèsiques, 9) aigües fluorades, 10) aigües ferruginoses, 11) aigües carbòniques o amb gas, 12) aigües sòdiques i 13) aigües hiposòdiques o diürètiques.

El valor nutritiu de les begudes refrescants és pràcticament nul. Les calories que aporten els refrescos són calories “buides”, és a dir, no nodreixen l’organisme, ja que no contenen cap nutrient, a excepció de la sacarosa o sucre comú i els minerals.

En les varietats de begudes baixes en calories, també dites light o zero, el sucre és substituït per edulcorants no calòrics, com el ciclamat, la sacarina i l’aspartam.

Les begudes refrescants, a més de sucres i minerals, poden incloure substàncies aromatitzants, acidulants, colorants, conservants, antioxidants, emulsionants i estabilitzants.

VERITAT o FALS

Les bledes són un bon aliment per a perdre pes

VERITAT.

La bleda és una hortalissa de fulla verda amb propietats nutricionals molt beneficioses. A més és un aliment molt poc calòric, pel que resulta un aliment molt apropiat en les dietes d’aprimament. 100 grams de bleda aporten unes 20 kilocalories.

Com succeeix amb la majoria de les hortalisses, les bledes contenen una gran quantitat d’aigua i varietat de minerals, principalment, magnesi, potassi i ferro. En contra del que molta gent creu, les bledes porten més ferro que els espinacs.

Però són les vitamines el que fa que les bledes siguin especials i estiguin molt indicades en la dieta. Concretament les vitamines A, C i K. Les dues primeres d’acció antioxidant i la vitamina K fonamental en la coagulació de la sang.

Sempre que es pugui és important adquirir les bledes el mateix dia en què es cuinen, i s’han de consumir o congelar, ja que si passen diversos dies a la nevera, perdran les seves propietats nutritives. Perquè aquesta verdura mantingui gran part de les seves propietats nutricionals és aconsellable cuinar-la al vapor.

És molt important saber que no s’han de guardar les bledes que sobren després d’un àpat a la nevera per menjar-les l’endemà. Les bledes, tal com passa amb els espinacs, són verdures que fermenten amb molta facilitat per la qual cosa, s’han de preparar per al dinar o sopar al moment.

En definitiva, les bledes no solament estan molt indicades per als règims per a perdre pes. També són força aconsellables en les dietes habituals del dia a dia.

LA XIFRA

Les dades l’enquesta de consum a les llars, que elabora cada any el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació mostren fins a l’any 2018 una caiguda continuada del consum de lactis a Espanya.

Les tres categories de productes lactis més rellevants són: la llet líquida, el iogurt i les llets fermentades i el formatge.

Totes elles durant els últims anys elles han patit un descens, tant en termes de volum com en consum per càpita. L’any 2018 es van consumir unes 200.000 tones menys de productes lactis en general que l’any 2011.

El descens també ha sigut notable pel que respecta a la llet. Del 2011 al 2018 el consum s’ha reduït en 225.000 tones. Segons dades del mateix any 2018, la llet semidesnatada és la preferida pels consumidors espanyols, seguida de la llet desnatada i la llet sencera. Els percentatges del consum de llet a Espanya són: la llet semidesnatada representaria un 47 % (gairebé la meitat), la llet desnatada representaria el 28 % i la llet sencera tindria un consum del 25 %, és a dir, una quarta part del total de la llet consumida.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Et pot interessar...

Close
Close