Salut i bons aliments

Valor nutritiu de la carn i productes derivats (i V)

En la composició de la carn influeixen factors com la raça i l’alimentació de l’animal. Els hidrats de carboni no solen superar l’1 % del seu pes. Pel que fa als greixos en la carn el seu contingut és molt variable i oscil·la entre el 5 i el 30 %, segons l’espècie animal, l’edat, l’alimentació i el sexe. Els greixos més abundants són els triglicèrids, i també encara que amb menys proporcions els fosfolípids i el colesterol. Quant a les proteïnes, entre un 20 i un 30 % del seu pes correspon a aquest nutrient. A l’hora de destacar les vitamines de la carn la niacina i la B12 són les més abundants.

La carn és una bona font de minerals, principalment de ferro i potassi, i s’associen a la porció magra. El contingut d’aigua en la carn està entre el 65 i el 80 %, i varia principalment amb l’edat; com més jove és l’animal més alt contingut en aigua i més baix és el contingut en greix.

VERITAT o FALS

Alguns hidrats de carboni ajuden a aprimar-se?

VERITAT. Tot i que quan es vol fer un règim per a aprimar-se els hidrats de carboni es converteixen en “enemics”. Però no tots els hidrats de carboni són iguals. Diversos estudis científics demostren que els hidrats de carboni que continguin l’anomenat midó resistent poden ajudar a controlar el sucre en sang i millorar la salut intestinal, a la vegada que són aliments saciants. El midó resistent és un tipus de fibra dietètica que lluny d’engreixar pot ajudar a perdre pes. La ingesta adequada de fibra dietètica per tal de mantenir una dieta sana i equilibrada és de 30 grams al dia.

LA XIFRA

A Catalunya, el sector agroalimentari és el sector industrial més gran econòmicament parlant, per sobre de la fabricació de vehicles de motor. L’any 2017 el sector agroalimentari va facturar 38.200 milions d’euros, xifra que correspon al 16 % del PIB a Catalunya, i que va significar un augment del 6 % respecte a l’any 2016. Una tercera part d’aquesta facturació del sector agroalimentari correspon a la indústria càrnia. El sector de les begudes va facturar un 11 % del total.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Et pot interessar...

Close
Close