14.3 C
Amposta

UP i Som impulsen arrels, el primer mercar de pagès en xarxa a Catalunya

Un punt de trobada que defensa millors condicions per als pagesos, l'abastiment de productes de proximitat i un entorn natural ric i divers

El més vist

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre podria encapçalar el desconfinament a Catalunya

El ministeri de Sanitat nega que hagi acceptat la petició de la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè Catalunya utilitzi les regions sanitàries i...

La recollida de cirera comença a la Ribera d’Ebre amb millors previsions que l’any passat

La recollida de la cirera, que obre la campanya de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre, ha començat amb retard per les pluges...

La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre és la menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya

Les Terres de l'Ebre són la regió menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya. La baixa densitat de població ha beneficiat el territori ebrenc...

L’ICS Terres de l’Ebre crea una Unitat domiciliària per recollir mostres per a PCR

La Gerència Territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre, arran de la COVID-19, ha constituït la Unitat de Recollida de Mostres, integrada per...
- Advertisement -
- Advertisement -

Unió de Pagesos, amb el directori web pagesiaacasa.cat, iniciat l’abril passat, s’uneix amb Som per impulsar Arrels, el primer mercat de pagès en xarxa a Catalunya. L’aliança entre el sindicat referent del camp català i la cooperativa de comunicació i cultura suma a la iniciativa els 400 productors de “Pagesia a casa” i els 1.000 fundadors, anunciats avui, d’Arrels, punt de trobada que defensa millors condicions per als pagesos, l’abastiment de productes de proximitat i un entorn natural ric i divers.

En roda de premsa, després de l’èxit de «Pagesia a casa», per abastir directament la població durant el confinament, Unió de Pagesos ha anunciat que fa un pas més convertint-se -al costat de Som- en impulsor del mercat de pagès en xarxa Arrels. Un cop assolit el suport de 1.000 persones que ja se n’han fet fundadores, les dues organitzacions es fixen l’objectiu d’arribar a 5.000 per tal d’ engegar-lo la propera tardor.

En cinquanta anys, el pes dels productes de proximitat a les llars ha passat d’un 80 a un 15% i només sis empreses controlen el 50% de la distribució alimentària a tot l’estat posant en perill la vida pagesa i la qualitat alimentària.

La crisi pel COVID-19 ha posat de manifest que el futur passa per la proximitat, pel respecte pel paisatge i la natura i per una alternativa de la societat que ens defensi de les grans corporacions.
Kilian Jornet, Carme Ruscalleda, Lluís Llach, Mireia Boya, Roger Mas o Maria Climent són alguns dels signants del manifest que donen suport al projecte.

En paraules de Joan Caball, coordinador nacional d’Unió de Pagesos: “Que Arrels funcioni és una qüestió de país. Durant el confinament s’ha posat de manifest que Catalunya necessita als pagesos i nosaltres no hem deixat de treballar, no hem fallat a la gent. Ara cal demostrar que, entre tots, som capaços de fer un país amb futur que valora la gent que l’alimenta i el seu territori”.

D’una banda, Arrels serà el primer mercat de pagès en xarxa que connectarà directament els millors productors agrícoles, ramaders i artesans alimentaris del país amb els consumidors sense que cap intermediari hi afegeixi cap cost. El sistema actual de distribució alimentària perjudica els productors, els consumidors i l’entorn natural i per això, és urgent recuperar el dret a triar allò que consumim.

De l’altra, serà també un punt de trobada dels qui estimen «el món que torna» per posar en valor l’estil de vida rural. En forma de portal web, de revista trimestral i de ràdio a internet, serà una finestra oberta amb continguts cuidats, sorprenents i inspiradors per reivindicar i gaudir del món que torna: la terra, les mans, la vida.

El nombre de fundadors/es s’ha limitat a només 5.000 per acompasar el creixement a la capacitat de producció de cadascun dels productors i per  poder atendre la complexitat logística i tecnològica. “No som, ni volem ser, l’Amazon català. Amazon és un gran depredador que colla els productors i destrueix el teixit comercial dels barris i pobles. Arrels és un projecte cooperatiu que, amb la força de la gent que ens fa costat, garantim la qualitat i la logística”, comenta el director d’Arrels Josep Sucarrats. Per convertir-se en un dels Fundadors, només cal entrar al web MercatsArrels.cat i escollir una de les opcions que permet entrar a formar-ne part.

Pel que fa als productors, totes aquelles persones i empreses de la pagesia, ramaderia i pesca o artesania, poden inscriure-s’hi lliurement a través del web, on podran oferir els seus productes, sempre i quan encaixin amb els criteris de qualitat, proximitat i sostenibilitat que fixarà l’equip d’Arrels. “Passi el que passi, els pagesos i pageses no deixem de treballar per a què a ningú li faltin aliments sans i segurs cultivats o criats al costat de casa i per això és tan important, ara, fer costat al producte de proximitat i el comerç local”, reivindica Raquel Serrat, responsable de Dones d’Unió de Pagesos.

Més d’una cinquantena de persones referents de la cultura, la gastronomia, la comunicació, l’activisme i el món cooperatiu i pagesos i ramaders d’arreu del país han signat el Manifest Fundacional on s’afirma que “tornar a connectar amb les arrels i assegurar que els nostres pagesos i artesans no hagin d’abandonar tot el que han après destil·lant segles de tradició és l’única forma d’avançar, l’únic futur possible” i que “per això volem recuperar el poder de decidir, de donar forma al món que podria ser al marge de les grans distribuïdores i multinacionals depredadores”.

Amb l’experiència de publicar durant dues dècades les capçaleres Cuina i Descobrir i d’haver impulsat ‘Llibreries Obertes’ durant l’estat d’alarma, l’equip de Som ha ideat Arrels, des del cooperativisme i sense ànim de lucre. “Els darrers mesos, hem comprovat amb diverses iniciatives que la força de la gent és imparable.  Per això, ara, tornem a proposar que ens unim per fer possible Arrels des de la gent i per a la gent”, explica Roser Sebastià, vicepresidenta de Som.

Redacció – E. C.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

L’ebrenc Jeremy Alcoba, seté al GP de la República Txeca

Jeremy Alcoba, l'ebrenc pilot del Mundial de Moto3,  va finalitzar la cursa a la República Txeca en una setena posició. Alcoba, qui al principi de...

El ramaders de braus de l’Ebre, a la corda fluixa

La covid ha obligat a suspendre les festes majors dels municipis ebrencs i ajornar els més de 200 actes de correbous que se celebren...

Evacuat a l’hospital pel seu estat crític després d’estar a punt d’ofegar-se en un gorg a Horta de Sant Joan

Un home va resultar ferit crític després d'estar a punt d'ofegar-se en un gorg a Horta de Sant Joan (Terra Alta), segons van informar...

L’alcalde de la Ràpita treu pressió al turisme i posa el focus dels brots en trobades particulars

Després d'haver passat un confinament i les fases de desescalada imposades pel Departament de Salut en unes dades, a les Terres de l'Ebre, referents...

Augmenten a 15 els brots a les Terres de l’Ebre

Aquest dissabte, 8 d'agost, el Departament de Salut ha informat que a les Terres de l’Ebre hi ha catorze brots de coronavirus. Anteriorment n'hi...
- Anunci -
- Anunci -