14.3 C
Amposta

Unió de Pagesos xifra en 1,7 MEUR les pèrdues pel temporal als arrossars

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Amb la memòria i els estralls de les greus inundacions d’aigua de mar als camps d’arròs del Delta de l’Ebre ben presents, Unió de Pagesos ha fet una valoració per posar xifres a l’abast del pas del temporal Glòria per la zona. Segons els càlculs del sindicat, la tempesta va deixar un impacte de 2.628 hectàrees de cultiu afectades per l’entrada, en major o menor grau, d’aigua de mar, així com múltiples més d’afectades pels desperfectes causats pels aiguats. Comptant la pèrdua de producció d’enguany en aquestes parcel·les i els costos que comportarà rentar-les i tornar-les a deixar en condicions per ser treballades, el sindicat eleva fins a 1.726.974 euros l’impacte econòmic total del temporal.

Per aquest motiu, Unió de Pagesos ha convocat una tractorada per aquest dimecres, dia 5 de febrer, per tal d’alçar la veu i protestar contra la desaparició progressiva d’aquest punt del territori. La marxa tindrà per lema “Ni un pam més enrere!” i sortirà a les 10 h dels Sequers de la Cooperativa en direcció a la platja de la Marquesa. El sindicat fa una crida a la participació en la marxa, ja sigui en tractor o en vehicles privats.

El gruix més important de l’impacte econòmic del temporal a la zona és a causa de la pèrdua que es calcula que pot registrar la collita d’enguany. Una pèrdua que, ubicant-la en el 20 % de la producció, s’enfila fins als 4 milions de quilos d’arròs, amb un valor comercial de 1.200.000 euros.

Altres partides que es contemplen són les tasques d’anivellament dels camps per aconseguir una bona làmina quan s’inundin els camps i que asseguri el creixement de les plantes (135.000 euros), refer els marges de separació entre parcel·les i els malecons que separen els espais de desguàs i els de rec (92.000 euros) i, el maig vinent, repetir els tractaments amb saponines contra la presència del cargol poma a la zona (200.000 euros). Aquestes despeses s’afegeixen a la tasca urgent d’injectar aigua dolça als camps de conreu per eliminar-ne l’aigua salada de mar, feina que el sindicat valora en 99.974 euros.

L’anterior valoració de danys o sobrecostos és l’elaborada per Unió de Pagesos en relació exclusivament al cultiu de l’arròs. Aquestes dades, per tant, s’han d’afegir a les confeccionades per les comunitats de regants de la zona en relació a les infraestructures de reg i les estacions de bombeig malmeses pel temporal.

Demandes del sindicat

Per tot això, Unió de Pagesos reclama a les administracions que apliquin mesures de suport als professionals afectats per tal de poder tirar endavant i no comprometre la viabilitat dels seus negocis. En aquest sentit, una de les primeres demandes del sindicat passa per recuperar els espais de separació entre les parcel·les de cultiu i la línia de la costa per tal d’impedir que es produeixin noves inundacions amb aigua salada als camps.

Unió de Pagesos demana, també, que s’impulsin mesures per recuperar la capacitat de cultiu dels camps afectats amb accions com ara rentar la sal dels terrenys, anivellar-los i repetir els tractaments contra el cargol poma, així com per reinstaurar les estructures pròpies del cultiu que van quedar malmeses pel temporal, com és el cas de marges i malecons.

A més, el sindicat demana ajudes per compensar la pèrdua de collita que s’espera per aquest any i s’adreça al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per tal que faci un seguiment de l’evolució dels cultius per tal de valorar correctament cada cas. Tan al departament com al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, el sindicat també els insta a habilitar ajuts per als afectats, ja sigui en la forma d’ajut directe com en forma de crèdits a interès zero i amb garanties de l’administració.

En la mateixa línia, també es demana als ajuntaments dels municipis afectats una exempció del pagament de l’Impost sobre els Béns Immobles (IBI) en el cas dels propietaris afectats pel temporal, sempre que aquest impost sigui compensat i assumit per Hisenda.

Finalment, Unió de Pagesos també apel·la a altres mesures de caràcter econòmic com a l’adequació dels mòduls de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) i la moratòria de les quotes de la Seguretat Social per als productors damnificats.

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -