14.3 C
Amposta

Unió de Pagesos se suma a la lluita contra la crisi climàtica i defensa el rol de la pagesia per fer-hi front

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Unió de Pagesos assumeix la necessitat de fer front a l’emergència climàtica i està compromesa amb l’Acord de París i amb l’esforç que correspon al sector agrari per lluitar contra l’escalfament global. El sindicat treballa per impulsar mesures en el sector agrari i forestal que contribueixin a mitigar el canvi climàtic.

El sindicat defensarà les accions encaminades a limitar l’augment de la temperatura mundial, que es mantingui per sota de l’1,5 ºC, com diu l’Acord de París, sense posar en perill la sobirania alimentària, accions encaminades a garantir la sostenibilitat de la producció i a mantenir la producció a casa nostra, ja que desplaçar la producció a països de fora de la Unió Europea repercuteix en un impacte negatiu.

El sindicat remarca la importància de l’activitat agrària, ramadera i forestal per a la sostenibilitat. Els boscos gestionats regulen el clima, el cicle hidrològic, l’erosió, actuen com a embornals de carboni, proveeixen fusta i llenya. Agricultura i pastures alhora que proveeixen aliments generen altres serveis com el control del foc —amb el mosaic agroforestal que trenca la continuïtat del bosc— regulen els fluxos d’aigua, nutrients i carboni, contribueixen al manteniment de la biodiversitat, fixen carboni en el sòls agrícoles (en alguns conreus en un ordre similar a les pinedes) i creen valor econòmic, fonamental per mantenir el territori i la població en el medi rural.

Per tant, és important evitar l’abandonament de les zones rurals, de les terres de conreu menys productives, de les pastures d’alta muntanya i la ramaderia extensiva. També cal incrementar la capacitat del sector per adaptar-se al canvi climàtic amb mesures per impulsar els sistemes de reg i la gestió eficient de l’aigua i de l’energia en el sector, la protecció del sòl, la protecció dels cultius i del bestiar davant de noves plagues i malalties.

Cal tenir en compte el sector agrari i forestal perquè pot incrementar la captura i el reciclatge del carboni. També en la producció de recursos no alimentaris renovables que poden comportar la reducció de gasos d’efecte hivernacle [GEH] d’altres sectors, com l’ús de biomassa com a font d’energia renovable, biomaterials en la construcció o dels biocarburants en el transport.

D’altra banda, cal seguir avançant en la reducció de l’impacte del sector agrari en l’emissió de de gasos d’efecte hivernacle [GEH], els quals durant el període 1990-2017 s’han reduït a Catalunya un 6,42 %, mitjançant bones pràctiques. Aquestes cal que comptin amb mesures de foment que assegurin que s’apliquin sense posar en risc la viabilitat econòmica de les explotacions agràries.

Redacció – X. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -