Unió de Pagesos ha demanat a les administracions que la compra pública d’aliments inclogui un percentatge mínim de productes ecològics, en línia amb els objectius de l’Estratègia alimentària de Catalunya 2025-2028, que destaca la compra pública com una eina clau per influir en els patrons de consum i fomentar la sostenibilitat del sistema alimentari.
L’organització agrària recorda que la restauració col·lectiva serveix uns 250 milions de menús anuals en l’entorn escolar i que l’estratègia del Govern estableix que almenys el 50% dels aliments de caràcter públic haurien de ser locals, de temporada i de producció sostenible. Malgrat això, Unió de Pagesos critica que la proposta del Govern no fixa un objectiu mínim de percentatge d’aliments ecològics.
Segons el Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE), el 2022 el 23% de la superfície agrària útil de Catalunya ja estava certificada com a ecològica, propera a l’objectiu europeu del 25% per al 2030. Tot i això, la pagesia ecològica requereix una demanda més gran per garantir la viabilitat econòmica de les explotacions, i la compra pública podria ser una eina fonamental per aconseguir-ho.
En aquest sentit, el Pla d’Acció per al desenvolupament de la producció ecològica 2024-2027 proposa liderar des de l’Administració l’augment del consum d’aliments ecològics en la restauració col·lectiva pública i donar a conèixer iniciatives d’èxit en aquest àmbit.
Unió de Pagesos recorda que el Reglament europeu de producció ecològica reconeix aquest sistema com un model que garanteix bones pràctiques ambientals, un elevat nivell de biodiversitat i un major benestar animal. Per això, insisteix en la necessitat de fixar un percentatge mínim i creixent d’aliments ecològics en la compra pública per complir amb els objectius de sostenibilitat i donar suport a la pagesia ecològica.
Redacció M.F