14.3 C
Amposta

Unió de Pagesos reclama ajudes directes per als ametllers de reg i per als de secà afectats per les gelades d’abril

La superfície total afectada és de més de 30.000 hectàrees d’ametller de les 35.074 conreades a Catalunya

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Unió de Pagesos estima que les gelades de principi d’abril en fruita seca, les pitjors en molts anys, sobretot en ametller i noguer, han afectat unes 30.000 hectàrees de les 35.074 conreades d’ametller, i la  pèrdua de collita d’ametlla serà propera al 90%, amb una davallada de producció de més de 23.000 tones i una pèrdua econòmica de 19,4 milions en aquest conreu. Aquestes pèrdues se centren especialment a les comarques de Lleida, de l’interior de l’Ebre i de la Catalunya Central. El Segrià s’espera que sigui la comarca amb una pèrdua més gran (6,4 milions), seguida de la Terra Alta (3,2 milions) i les Garrigues (3 milions). En total, 13,4 milions de pèrdues a Lleida; 4,6 a les Terres de l’Ebre, 1,3 al Camp de Tarragona i 0,1 a l’Anoia. Les 541 hectàrees conreades de noguer també han patit danys molt greus, i s’estima una davallada de producció del 59% per valor de 4,2 milions. En avellaner, l’efecte combinat del vent i les gelades provocaran pèrdues properes al 33%, per valor de 8,8 milions.

L’assegurança agrària hauria de permetre a la pagesia de fruita seca disposar d’uns ingressos suficients aquesta campanya, però les greus mancances de l’actual per a l’ametller, que ha portat a què menys d’un 10% de la superfície d’ametller a Catalunya estigui coberta pel dany de gelada, no ho permetrà. Unió de Pagesos demana al Ministeri, i al Departament, perquè defensi davant del Ministeri, una modificació urgent dels aspectes bàsics de la línia d’assegurança, com ara que la pagesia pugui assegurar-ne el capital que vulgui i no que resti a expenses d’ENESA; que les plantacions de reg i de secà o amb varietats tradicionals o de floració tardana es considerin com a classes diferents en el càlcul de la indemnització per gelada; que es permeti contractar un capital garantit del 85% per gelada (ara és del 70%) amb el mateix 30% de mínim indemnitzable però amb una franquícia absoluta del 10%. Cal, a més, que les dues administracions aportin més subvenció a aquesta línia.

La situació econòmica de les explotacions afectades el proper any, agreujada per l’increment de costos per la guerra d’Ucraïna, fa necessari aprovar mesures urgents i excepcionals per poder cobrir les despeses del cicle de cultiu i esperar una bona collita la propera campanya. La mesura més necessària és l’aprovació urgent per part de la Generalitat i de l’Estat d’un ajut directe que cobreixi els danys a les plantacions d’ametller. El sindicat considera que cal un ajut de 1.800 euros per hectàrea per a les parcel·les de regadiu més afectades i un ajut de 660 euros per hectàrea per a les parcel·les de secà. Per afectacions inferiors, els imports haurien de ser de 988 euros per hectàrea en regadiu i 330 euros per hectàrea en secà. Cal prioritzar-hi la pagesia professional i establir un topall màxim de superfície elegible de 30 hectàrees per explotació. Amb aquests imports, Unió de Pagesos estima que el pressupost per a aquest ajut directe no pot ser inferior a 11,5 milions d’euros.

El sindicat demana, a més, a les dues administracions, crèdits a interès 0 per als productors afectats que ho necessitin, que l’Estat aprovi mesures fiscals i socials complementàries, i que el Departament acceleri el pagament dels ajuts vinculats al Contracte Global d’Explotació (especialment a les inversions i la incorporació de joves), així com l’ampliació de les operacions financeres vinculades en dos anys de carència.

Unió de Pagesos a més, a través de d’Unió d’Unions, ha demanat al ministre d’Agricultura una reunió urgent per traslladar-li aquestes peticions en relació a les gelades i el posicionament del sindicat sobre el nou ajut acoblat a la pagesia de fruita seca i els ecoregímens que planteja el Ministeri al Pla estratègic espanyol de la Política Agrària Comuna (PEPAC). La modificació de l’ajut acoblat suposaria excloure tot l’avellaner de regadiu i la majoria de parcel·les de secà per no disposar de pendents iguals o superiors al 10% o trobar-se situades en comarques amb pluviometria mitjana dels darrers 10 anys inferior als 300 mm (cap comarca de Catalunya compleix aquest darrer requisit). Això comportaria que les 27.000 hectàrees que actualment sol·liciten aquest ajut acoblat es reduirien fins a 12.000 hectàrees aproximadament.

D’altra banda, representants del sindicat s’han reunit avui a Lleida amb diputats al Congrés del PSC, de Junts per Catalunya i d’ERC, per traslladar-los la necessitat que s’aprovin les mesures excepcionals i urgents proposades, que també tenen intenció de traslladar els propers dies a la consellera Jordà.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -