14.3 C
Amposta

Unió de Pagesos denuncia danys en l’agricultura provocats per la calor

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Unió de Pagesos va enviar, el 9 de juliol, una carta al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació denunciant els danys que va causar a la producció agrària l’onada de calor de la darrera setmana de juny. Amb aquest missatge el sindicat informa les administracions perquè puguin fer un seguiment dels perjudicis i, si s’escau, incorporar els sectors i els municipis afectats dins el llistat dels afectats per adversitats climàtiques d’enguany per tal que, com a mínim, tributin d’acord amb la pèrdua d’ingressos registrada.

Un dels sectors més castigats pel cop de sol ha estat el de la vinya, on s’han cremat raïms a les comarques del Priorat (DOQ Priorat i DO Montsant) i la Ribera d’Ebre i, en menor mesura, a la Terra Alta. Segons les primeres estimacions, a la major part dels municipis de la DO Montsant i als limítrofs amb la Ribera d’Ebre aquestes afectacions superaran el 30% de dany respecte la mitjana municipal necessari per a l’adequació de mòduls. L’altre efecte dels cops de calor en el cultiu de la vinya ha estat que les fulles s’han cremat a força zones del país com a l’Empordà, el Baix Penedès, el Bages, la Terra Alta, el Priorat i la Ribera d’Ebre. Una afectació, però, que de moment no provocarà pèrdues als productors.

Unió de Pagesos farà dilluns que ve, dia 15 de juliol, una xerrada informativa oberta a tothom per explicar quina és la cobertura de la línia actual d’assegurança d’explotacions de raïm de vinificació. La xerrada, convocada a petició dels afectats, es farà a l’Ajuntament de Móra la Nova a les 12 del matí.

El sector dels avellaners també ha estat un dels afectats per les calorades. Concretament, al Camp de Tarragona molts arbres van patir cremades de fulles, de manera que és possible que el gra d’avellana hagi quedat perjudicat i ja no creixi. El volum de les pèrdues en aquest sector encara està en fase d’estudi.

També els arbres fruiters van resultar castigats per les condicions extremes de la darrera setmana de juny, com és el cas de la producció de pomes i peres a les comarques del Segrià, la Noguera, l’Urgell, el Pla d’Urgell i l’Alt Empordà. A la comarca de la Ribera d’Ebre, a més a més, també n’han sortit perjudicats els cultius de pruna, albercoc, préssec i nectarina. En el cas d’aquestes dues últimes fruites, el principal problema és que el dany per cop de sol produeix el despreniment de la pell de la fruita en el moment de classificar-la, fet que dificulta la tasca de les centrals.

A les comarques del Baix Ebre i el Monstià, els danys també han afectat a les plantacions d’oliveres, algunes de les quals s’han vist obligades a retirar i llançar quantitats d’olives seques.

Finalment, el sindicat també denuncia afectacions en els cultius de tomàquet a les comarques del Baix Llobregat i del Maresme.

Redacció V.LL

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -