14.3 C
Amposta

Unió de Pagesos atribueix la paralització dels parcs eòlics de la Terra Alta i el Baix Ebre a les protestes

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Unió de Pagesos fa una valoració positiva de l’aturada dels parcs eòlics dels Aligars, entre el Baix Ebre i la Terra Alta, i de la Tossa-Mola d’en Pasqual, a la Terra Alta, després que la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ho anunciés el 13 de desembre, i assegurés que abans d’implantar noves centrals d’aquest tipus d’energia ho consultaria amb el territori. Per al sindicat, la replantejament d’aquests projectes per part de l’Administració no es deu únicament al fet que hagi caducat llicència ambiental sinó també a l’acció de les entitats en contra de la implantació. A les protestes contra la massificació eòlica a les Terres de l’Ebre, a més d’Unió de Pagesos, hi han participat GEPEC-EdC, Plataforma per a la Defensa de la Terra Alta, Ateneu Popular la Pastora, DO Terra Alta, Associació de Veïns i Veïnes de Prat de Comte, Consell Comarcal de la Terra Alta i l’Ajuntament del Pinell.

Unió de Pagesos va presentar al·legacions contra de la declaració d’utilitat pública dels dos projectes dels parcs eòlics el 21 d’octubre, en rebuig a la massificació d’aquest tipus d’energia en determinades zones del país, i va demanar un replantejament responsable de les polítiques energètiques catalanes. El sindicat va recordar a les al·legacions que la zona on hi ha prevista la ubicació dels dos parcs està inclosa dins de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre des del 2013, mentre que la declaració d’impacte ambiental del pla data del 2005. A més, l’àrea pertany a la XarxaNatura 2000 i la implantació d’aquesta activitat industrial es considera perjudicial.

A les al·legacions, Unió de Pagesos va denunciar l’elevada concentració de construccions d’aquest tipus a les comarques de Tarragona i de l’Ebre, i l’important impacte ambiental que comporten, que no és compensat d’una manera justa per als afectats, ja que no poden gaudir d’un retorn positiu d’aquestes infraestructures als seus territoris. De fet, en el cas d’aquests dos parcs eòlics no s’hi va incloure un estudi d’impacte agrari ni es va concretar si es prendrien mesures compensatòries.

En aquesta línia, Unió de Pagesos ja va donar suport públicament el 2017 a la petició d’establir una normativa catalana per compensar els impactes territorials i ambientals dels parcs eòlics, així com la proposta d’establir un cànon eòlic, en €/MW instal·lat, progressiu en funció de potència instal·lada a cada parc, del qual haurien de restar-ne exempts els aerogeneradors aïllats o parcs eòlics de menys de 4,5 MW de potència, i instal·lacions destinades a l’autoconsum.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -