14.3 C
Amposta

Unes festes sostenibles

Per reduir la petjada ecològica cal que el consum que fem sigui local, hem de fer una revisió del consum energètic i d'aigua dels electrodomèstics i aparells, s'ha de cuidar de l'aigua que gastem al WC, a la banyera, dutxa i per cuinar i, per acabar, hem d'utilitzar sempre que sigui possible el transport públic, bicicleta o a peu

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient (PNUMA) és l’autoritat ambiental única en l’àmbit mundial que té el mandat d’avaluar l’estat del medi ambient i les causes dels impactes ambientals amb l’objectiu de fer una transició a un desenvolupament de baixes emissions de carboni amb l’aprofitament de tots els recursos i l’ús sostenible dels serveis de tots els ecosistemes i la millor reducció dels riscos ambientals amb l’objectiu final de contribuir al benestar de les generacions actuals i futures.

Estem en festes, època familiar amb grans menjars i molts regals que incideixen directament a l’impacte sobre el clima, regals que són una part fonamental d’aquestes festes junt amb l’amic invisible que reparteixen il·lusió pels petits i grans, però hem de pensar que tenim alternatives sostenibles per la compra d’aquests regals que siguin de km zero, de segona mà, plàstic reciclat o reutilitzables per fer estalvi de moltes emissions a l’atmosfera. En aquestes festes s’incrementen més d’un 30% els residus diaris i la fracció orgànica s’augmenta en milers de tones que no ens podem permetre a causa de l’emergència climàtica.

Un altre apartat important és la decoració i els arbres de Nadal articles bàsicament fabricats amb matèries molt contaminants com els polímers tòxics, el petroli, el PVC o els plàstics. S’ha de tenir clar que hauríem de fer la nostra decoració reutilitzant materials per ser sostenibles i fent economia circular amb respecte pel medi. Una part important és que a les festes es consumeix gran quantitat d’aliments, però també se’n llencen molts, per tant, s’han de fer bé les racions, tenir una bona preparació per si sobra menjar, fer la compra local i planificada i apostar pel producte de temporada, procurem no llençar menjar als cubells de l’orgànica.

En els darrers cinquanta anys el gran augment del consum ens ha conduït a la sobreexplotació dels recursos naturals del planeta i l’empremta ecològica ha augmentat en gairebé el 200%. És possible ser respectuós i procurar que les festes de Nadal i Cap d’Any siguin sostenibles hem de sortir de la tradició que ens diu que per Nadal, Cap d’Any i Reis llencem la casa per la finestra i fem l’esforç econòmic que faci falta, tant si tenim com no diners, no ens convé a la nostra economia, la salut i al Medi Ambient. Tenim moltes opcions ecològiques al nostre territori per repensar aquestes festes i fer un gir ecològic, no fer un consum desmesurat de tota classe d’articles i comprar només el que necessitem, tenir un enllumenat menys intens, la reutilització de la vella decoració de Nadal, està al cas del consum de llum, etc.

Com podem reduir la petjada ecològica a casa nostra, aquesta es determina quan l’espai terrestre i marí és necessari per produir tots els recursos i béns que consumim i la superfície per absorbir les deixalles que es generen és un indicador de sostenibilitat que serveix per conèixer l’impacta que fa una comunitat, persona, poble o regió al medi ambient. Els principals problemes amb la petjada ecològica és que els recursos es fan servir més de pressa del que es poden regenerar i que produïm deixalles més ràpid del qual les podem absorbir, evitar la petja ecològica de casa es pot fer comprant aliments frescos i locals per evitar que facin llargues distàncies, fent servir menys embalatges i empaquetatges que fa menys emissions de CO2 i reducció de fem entre altres.

Quan estem dient que les festes han de ser ecològiques, sostenibles i respectuoses pel medi ambient, es vol que hi hagi festes, però que siguem responsables i respectuosos evitant tots els abusos sense deixar de gaudir-les són dies molt assenyalats i que normalment tothom les fa i s’han de continuar fent. Que tingueu salut i Bones festes. Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -