14.3 C
Amposta

Unes Festes de la Cinta de referència, gratuïtes, populars i xaladores

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Després de dos anys de pandèmia hem recuperat les nostres Festes de la Cinta, amb una estructura de festa major acceptada i seguida per la ciutadania una programació extraordinària, ben estructurada i pensada per a tots els públics, amb una extensa oferta per les diferents franges d’edat i amb ambients i àmbits específics per cada tipologia d’activitat.

La Cinta 2022 ens deixa un excel·lent sabor de boca i ens agermana en la tasca continuada de seguir-ho fent entre tots els actius de la nostra festa: les penyes, pubilles i pubilletes, entitats de cultura popular amb les diferents disciplines de música, gegants i cort de bèsties, balls, i foc, així com el teixit associatiu que organitza activitats pròpies i a la vegada dona vida a una ofrena ressorgida i adaptada d’urgència per la pluja en un final en el marc de la nova plaça de l’Ajuntament.

És evident l’encert de l’oferta plural i àmplia de concerts en una estructura que combinava les nits d’orquestra, amb les destacades Alaska on Tour i Nueva Etapa i la nostra Pensylvania, amb els concerts rellevants de primera fila a Catalunya com Catarres, Sicus de Sabor de Gràcia i la multitudinària nit d’EufòParc, amb concursants del programa Eufòria com Pep Muntanyola i Clàudia Xiva, amb la sorpresa d’última hora de Mariona Escoda, la guanyadora del concurs, Lildami, membre del jurat i el gran cap de cartell: Miki Nuñez, en un dels directes de més nivell de tot el panorama català. També el grup estatal dels Rebeldes en el marc de la gran nit de la festa Imagina, i la novetat de la proposta Tortosa Sona amb el protagonisme de moltes de les formacions locals en concerts al Parc, l’Absis de la Catedral, i la plaça del Carrilet. D’aquesta manera, grups com Damas de Espanya o Cara B van actuar per primera vegada a les Festes de la Cinta, i també vam poder donar cabuda als mítics Dragon Rapide, o retrobar-nos amb ELMA i Albino Tena, entre d’altres. Tot això combinat amb els diferents discjòqueis, que han vist sortir cada dia el sol.

Tota aquesta cartellera de nits està assentada i fonamentada en les activitats i propostes més tradicionals que ens donen identitat i justifiquen el perquè de la celebració al llarg del temps: el panoli, lo Ban Cavalcada, l’ofrena, lo dia de la Cinta en anada a la missa i el posterior seguici festiu amb la interpretació del pasdoble Tortosa, per donar pas a les activitats més desenfrenades i ja també tradicionals i històriques com el correfocs o el cos-iris. Unes Festes de la Cinta que van recuperar la Processó i l’entrada de la Cinta, que aquest cop ho va fer des de la nova plaça de la Catedral, oferint una postal màgica i un moment preciós per al record: veure les imatges de la Relíquia de la Cinta entrant a la Catedral amb la façana de fons provoca un sentiment d’orgull indescriptible per a qualsevol tortosí. Què important ha estat obrir la Catedral de cara al riu!

I aquest no ha estat l’únic nou espai que ha acollit alguns dels actes de les Festes. També la renovada plaça de l’Ajuntament, una plaça major de ciutat, una plaça en majúscules, ha permès acollir la Diada Castellera i el Ban Cavalcada. O també el carrer Cervantes, que bonic poder veure com els carros del Ban Cavalcada circulaven per aquest nou eixample, aquest Bulevard arbrat que quadruplica la vegetació existent.

Unes Festes on s’ha pensat en tothom i especialment grans i petits han tingut les seves pròpies activitats. La gent gran amb una diada pròpia, amb la missa i l’actuació en directe d’Anny Noriega i Mar Lombarte en un aperitiu final de mig dia, per seguir la festa en una gran tarda de jotes al parc.

Els més petits han vist consolidada una programació variada i de qualitat en el musical del Petit Princep, la divertidíssima animació del grup Xiula, l’espectacle dels Clap amb el seu campament o l’aventura de Reggae per Xics culminant en una fantàstica xocolatada.

I tot això en bandes de música, l’Ebre Terra de Vent, cucaferes, nanos i gegants, dracs, dolçaines, gralles, i tabals, la Tuna i la Rondalla Tortosina en lo cantador Joseret. I per suposat la gran nit de música d’arrel, en Quico el Cèlio i Pep Gimeno Botifarra, un concert que va aplegar més de 5.000 persones de públic.  

Destacar també el retorn a la vora del riu Ebre per tal de gaudir del que segurament sigui el millor Castell de Focs d’Artifici de les Terres de l’Ebre, un monumental castell que no va deixar ningú indiferent i del qual encara avui la gent en parla.

I també cal posar en valor el gran circuit de penyes, en una nova direcció amb ‘les sombres’ donant un pas endavant i liderant l’organització d’aquests més de 1.200 penyistes. Enguany si, han fet realitat la tan esperada recuperació de la seua pròpia programació i han omplert de vida i color molts espais de la Cinta 2022, deixant el llistó molt alt per l’any que ve.

Però res d’això hagués estat possible sense la confiança de l’alcaldessa Meritxell Roigé en la meva persona, és un plaer treballar sabent que qualsevol dubte, consulta o necessitat és atesa directament per l’alcaldessa, i a la vegada un goig poder-hi comptar per participar activament del disseny de tota l’estructura de la Cinta.

Tampoc hagués estat possible sense les mil col·laboracions de gent anònima, que sempre dona un cop de mà. O de la comissió de festes, qui amb Cristina Gilabert com a Cap del Departament lideren la execució de tot allò programat. Menció especial a Adrià i Clara treballadors també de Festes, i menció especial a totes i tots els treballadors de l’Ajuntament que participen de les feines administratives prèvies i en especial a tot el personal de brigada i del servei de neteja, que ha estat al peu del canó en tot moment.

Unes Festes que han estat segures, i és que malgrat algun petit incident menor que els cossos de seguretat van resoldre ràpidament, el dispositiu especial establert per la Policia Local de Tortosa i els Mossos d’Esquadra, en col·laboració de l’equip de Protecció Civil, ha donat els seus fruits. Moltes gràcies a tots per la vostra implicació, sobretot les nits de festa, per vetllar per la nostra seguretat.

I per a la vostra tranquil·litat, ja estem posats en la Cinta del 2023, perquè les tortosines i tortosins s’ho mereixen!

 

Domingo Tomàs i Audí

regidor de Festes de l’Ajuntament de Tortosa

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -