14.3 C
Amposta

Una de les víctimes del nazisme de la Segona Guerra Mundial era de Vilalba dels Arcs

Carme Juanós va ser cremada viva i embarassada a Oradour-Sur-Glane, un dels fets més horribles de la Segona Guerra Mundial a França

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El 10 juny del 1944, al municipi francès d’Oradour-Sur-Glane, en plena Segona Guerra Mundial, va tenir lloc la massacre de civils més gran comesa a França per una companyia de les SS d’Alemanya. Entre les 642 persones que hi van ser assassinades, hi havia dinou catalans: dos homes, sis dones i onze nens. Eren refugiats republicans que es van exiliar a França per la Guerra Civil i que van ser brutalment assassinats en aquest nou conflicte bèl·lic, segons explica La República.

L’exposició era una proposta de la Fundació Fenosa del Vendrell, que explica la història del Monument als màrtirs d’Oradour-Sur-Glane que va realitzar l’artista Fenosa l’any 1944 en record d’aquest extermini. La mostra s’havia d’inaugurar al març, però la situació d’alarma sanitària i el tancament del museu ho van impedir. L’escultura de Fenosa representa una dona jove embarassada, nua, amb els braços aixecats, mentre als seus peus cremen les flames. I ara han descobert que entre les dones assassinades a Oradur s’hi trobava una jove de Vilalba dels Arcs, a la Terra Alta, Carme Juanós Sampé, que estava embarassada quan la van cremar viva dins l’església.

La massacre d’Oradour va tenir lloc el 10 de juny del 1944. En arribar al poble, les tropes alemanyes formades per uns 200 soldats, van envoltar el poble i van concentrar tota la població. Van separar d’una banda els homes, que van ser afusellats, i de l’altra, les dones i les criatures, a les quals van tancar dins l’església i les van cremar vives. Gairebé no hi va haver supervivents. Hi van morir 642 persones, de les quals 190 eren homes, 245 dones i 207 nens i nenes. La crueltat encara es va portar més al límit quan els alemanys, després de la matança, van calar foc a tots els cadàvers i van saquejar i cremar els habitatges.

Carme Juanós era a Oradour perquè allà hi tenia la seua parella, Esteban Herrero, un militant comunista de Segòvia. Va néixer a Vilalba dels Arcs el 1912. Durant la República ja vivia a Barcelona. Era una activista política, relacionada amb el PSUC. El febrer del 1939, va emprendre l’exili amb dues germanes, tot i que per camins diferents. Està documentat que es va establir a Llemotges a partir del juliol de l’any 1940.

Exposició Fenosa. El monument als màrtirs d’Oradour-Sur-Glane. Carme Juanós, la dona embarassada de Vilalba dels Arcs que hi va morir. Foto: Archives Départamentales de la Haute Vienne | La República

Font: La República

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -