14.3 C
Amposta

Un nou mètode permet detectar de forma ràpida i eficaç adulteracions d’aliments elaborats amb insectes

La combinació de dues tècniques permet analitzar en profunditat la composició de la pols d’insecte que es comercialitza i que cada cop s’utilitza més com a ingredient alimentari

El més vist

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre podria encapçalar el desconfinament a Catalunya

El ministeri de Sanitat nega que hagi acceptat la petició de la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè Catalunya utilitzi les regions sanitàries i...

La recollida de cirera comença a la Ribera d’Ebre amb millors previsions que l’any passat

La recollida de la cirera, que obre la campanya de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre, ha començat amb retard per les pluges...

La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre és la menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya

Les Terres de l'Ebre són la regió menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya. La baixa densitat de població ha beneficiat el territori ebrenc...

L’ICS Terres de l’Ebre crea una Unitat domiciliària per recollir mostres per a PCR

La Gerència Territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre, arran de la COVID-19, ha constituït la Unitat de Recollida de Mostres, integrada per...
- Advertisement -
- Advertisement -

La introducció progressiva dels insectes a la dieta per buscar fonts alternatives de proteïna a l’alimentació humana comença a ser una realitat. Però el rebuig que en moltes ocasions provoca pensar haver-se de menjar un grill o una larva fa que entre la indústria agroalimentària s’estiguin buscant fórmules per introduir els insectes, per exemple triturats en pols com a ingredient en la formulació de productes alimentaris. Un equip investigador de la Universitat Rovira i Virgili ha creat un mètode per poder identificar de forma eficaç i econòmica el tipus d’insecte i la quantitat que s’hi pot trobar en mostres comercials amb l’objectiu de detectar ràpidament possibles fraus i adulteracions.

“El dels insectes és un sector emergent i cada cop es fa més necessari poder verificar que els productes que entren al mercat compleixen amb els estàndards que demana la Unió Europea”, explica Jordi Mellado, un dels investigadors del grup de recerca Foodie, que juntament amb Sílvia de Lamo i Nerea García han encapçalat l’estudi. Aquest grup investigador del Departament d’Enginyeria Química ha desenvolupat un mètode que permet verificar que el producte que es posa a la venda conté el tipus d’insecte que figura a l’etiqueta i en les proporcions que s’indiquen. Per fer-ho, van utilitzar set mostres diferents de pols d’insectes disponibles al mercat i hi van combinar dues tècniques. D’una banda, l’espectroscòpia d’infrarojos, amb la qual van obtenir un espectre, com si fos una empremta dactilar que és específica i única per a cada mostra. “Aquest espectre informa de quins components químics o biològics té aquesta mostra en concret”, explica Mellado. Un cop obtingut l’espectre hi van aplicar una tècnica d’anàlisi multivariant. Es tracta d’un mètode estadístic supervisat que permet discriminar les mostres en diferents classes i veure per què són diferents entre si. “La combinació d’aquestes dues tècniques afegida a la nostra expertesa en producció d’aliments ens permet crear models espectrals específics a les nostres necessitats i trobar informació amagada”, destaca la investigadora Sílvia de Lamo.

“L’espectroscòpia d’infrarojos és una tècnica que s’utilitza fa molt de temps, però el que fa poderós el nostre mètode és l’aplicació posterior de l’estadística, sense la qual probablement no observaríem diferències entre les mostres estudiades”, afegeix Mellado. De fet, la combinació d’aquestes tècniques no només s’ha estudiat en la matèria primera en cru —la pols d’insecte—, sinó també en productes ja elaborats, en aquest cas galetes, que inclouen la pols d’insecte entre els ingredients. “El fet de que la pols d’insecte estigui barrejada amb altres ingredients com farina de cigró, oli i sucre i sotmesa a un procés de cocció genera una matriu molt més complicada d’analitzar. Tot i així, amb l’aplicació d’aquest mètode vam ser capaços de discriminar tant el tipus d’insecte com la quantitat”, explica Nerea García.

Ara, el següent pas que es plantegen els investigadors és anar més enllà i poder donar un servei afegit al sector productiu, que està utilitzant cada vegada més la pols d’insecte com a matèria primera per produir aliments. “Les granges d’insectes necessiten diferenciar mascles i femelles, perquè el creixement és diferents entre ells, o els tipus d’alimentació que requereixen… i amb aquestes tècniques s’obre un ampli ventall d’aplicacions que podem oferir a les empreses, que en molts casos tenen els mitjans tècnics però no l’expertesa o el temps necessari per poder extreure’n tot el potencial”, conclou De Lamo.

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

Els quatre nous escenaris en funció de la incidència del virus a les Terres de l’Ebre

El pla de contingència de la regió sanitària de les Terres de l'Ebre es va redefinir a finals de juliol amb quatre escenaris d'actuació...

Paco Gas, alcalde de Roquetes, signa la moció ‘Els nostres estalvis’

L'alcalde de Roquetes, Paco Gas, signa per decret d'alcaldia la moció #elsnostresestalvis consensuada per l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de...

Gaudim del far de la Banya mentre el visitem virtualment

L’Arxiu del Port clou la secció a Twitter sobre els fars de la nostra costa amb el far més proper i visitat del territori: el...

Obres a la piscina municipal del Perelló

El dia 27 de juliol la piscina municipal del Perelló va obrir les seues portes, després de finalitzar unes obres a tot el recinte...

Salut no considera que la Covid-19 causés la mort de la xiqueta de Campredó

Alba Vergés, la consellera de Salut considera que "no sempre la causa és concreta i no pareix, no es por afirmar, que la causa...
- Anunci -
- Anunci -