14.3 C
Amposta

Un n’ixo amb futur

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’agricultura ecològica està en la primera posició de la cursa cap al futur d’aquest sector primari i així es va donar a conèixer a la prestigiosa fira d’aliments ecològics Biofach, aquesta fira és el reflex del nivell de confiança que tothom comença a tenir en l’agricultura ecològica i de l’important que es pel medi ambient, la nutrició o el desenvolupament sostenible. El Covi ha portat sense cap dubte a un augment en la demanda d’aquests productes per tant son entre altres qualitats bons per la salut, a més permet recuperar l’equilibri ecològic perdut amb l’utilització de tants agroquímics, una realitat negativa amb rius i mars contaminats, ciutats i pobles on cada vegada és més difícil de respirar que ens obliga a reduir tots els alliberaments de gasos efecte hivernacle. L’agricultura ecològica és un gran instrument per recuperar l’aigua neta, un sol net d’agroquímics, un aire net i conservar els hàbitats de la fauna i la flora amb tota la seva biodiversitat.

L’últim informe de la FIB organisme de control d’aquesta agricultura diu que aquesta producció ecològica va augmentar en gairebé dos milions d’hectàrees que representa en l’àmbit global 1,5% de totes les terres agrícoles i les vendes dels seus productes varen seguir en augment fins als 150 milions d’euros el 2020. Al Baix Ebre aquesta agricultura ha fet un creixement de més del 30% en l’últim quinquenni amb més de 7 mil hectàrees dedicades especialment a la vinya, olivera,ametller, l’arròs i els cítrics aquesta producció ha deixat enrere la crisi econòmica que ens ha deixat la pandèmia s’ha format un n’ixo molt ben acceptat pels consumidors que han entès que són productes de salut i vida, la producció és molt més cara que la convencional però no així els productes comercialitzats. Aquesta agricultura és molt recent a la nostra comarca perquè fa deu anys no es coneixia i ara s’ha creat un futur a la comarca del Baix Ebre.

El departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, continua dins el pla Desenvolupament Rural distribuint els ajuts que pertanyen a l’agricultura ecològica de l’exercici 2020 i que al Baix Ebre la rebent 68 productors que varen signar un compromís amb aquesta producció de cinc anys. L’objectiu d’aquests ajuts és compensar el lucre cessant i increment de costos a les pràctiques respectuoses amb el medi ambient que ha de suportar aquest tipus de producció ecològica. Amb la recuperar de la fertilitat del sol, la no aplicació de fertilitzants i plaguicides compostos d’agroquímics, sense organismes genètics modificats (OMG) amb un gran respecte per la biodiversitat vegetal i animal que impulsa la riquesa paisatgística i ecològica.

Aquesta iniciativa sembla un bon revulsiu si mes no sobre el paper pel món rural, a causa de la desertització de tants anys que suporta, però cal un compromís real dels qui s’acullin al pla de Desenvolupament rural per donar-li continuïtat i pugui ser un bon començament pel futur agrícola i rural del Baix Ebre. Pensem-hi-

Resum: Cal compensar l’esforç de feina i costos per donar suport a aquesta agricultura ecològica respectuosa amb el medi ambient sense organismes modificats, sense fertilitzants químics i amb un respecte total per la biodiversitat dels ecosistemes que fomenta una gran riquesa ecològica i paisatgística. La producció d’aquesta agricultura és més cara que la convencional però no els seus productes.

Joan Cunill, enginyer mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -