14.3 C
Amposta

Un espai de reflexió multisensorial al festival Eufònic

El més vist

- Advertisement -
Tres reproductors de vinil reprodueixen sons i freqüències de les radiacions que generen els gasos d’efecte hivernacle al ritme que recipients amb cubs de gel es van fonent al calor de tres grans focus. ‘Phase Transition’, l’escultura sonora de l’artista escocesa Kathy Hinde, programada al centre d’art lo Pati dins dels actes previs del festival d’arts sonores i visuals d’avantguarda Eufònic, vol remoure consciències sobre la importància transcendental del canvi climàtic. Especialment, en un espai sensible com és el delta de l’Ebre.
Hynde, que porta treballant des de 2016 en aquest projecte arran de les seves lectures sobre el fenomen del canvi climàtic, reconeix que el seu propòsit amb l’obra és “ambigu”. “Vull que la gent passi temps amb ella. Ja tenim informació sobre el canvi climàtic, és mol conegut i molt extens, però de vegades és difícil saber què pensa cadascú”, explica.

- Advertisement -

Ha estudiat les radiacions i els gasos que generen l’efecte hivernacle, les freqüències atmosfèriques i ho ha convertit en una experiència poètica i reflexiva al voltant del canvi climàtic. Els cubs de gel dins de recipients es van fonent per l’acció dels focus al ritme de dades sobre el canvi climàtic. El degoteig del desgel ressona per tota la instal·lació en recipients metàl·lics plens d’aigua i es fusiona amb els sons que emeten els reproductors de vinil, que avancen a velocitats diferents en funció de la rapidesa de la fusió del gel.

En un ambient essencialment fosc, únicament les làmpades que van encenent-se i apagant-se progressivament confereixen un ambient especial. Els visitants van percebent el creixement i decreixement de les freqüències sonores i els patrons que generen. Hynde, en aquest sentit, vol donar resposta a les reflexions del públic sobre el fenomen i, al mateix temps, generar diferents espais, com passa als concerts o festivals culturals, que creen espais socials per tenir converses en diferents contextos, per explicar noves històries”. “Crear un espai diferent per a això”, resumeix.

Hinde, que va portar l’any 2017 la seva obra en una piscina abandonada de Londres, és conscient que les reaccions que pugui provocar la seva obra entre els espectadors també depèn del context de l’exposició. En aquest cas, valora l’oportunitat de poder-la portar en un espai ecològicament “sensible” i especialment vulnerable davant del canvi climàtic com és el delta de l’Ebre. “He après molt sobre el Delta i els cabals”, explica, tot recordant que la pujada del nivell del mar pel desgel polar suposa una amenaça directa per a la seva supervivència ecològica. “És interessant veure com respon la gent” en una àrea “increïblement rica”: “cal reconèixer la seva importància i trobar formes per preservar-la en el futur”, tanca.

L’artista escocesa ha portat les seves obres no només a Europa, sinó també a la Xina, Pakistan, els Estats Units, Colòmbia, Mèxi, Brasil i Nova Zelanda. També ha rebut diversos guardons al seu treball. Inaugurada aquest dissabte en el marc de les activitats prèvies del festival Eufònic, sota la denominació Pòrtic Eufònic, ‘Phase Transition’ es podrà visitar al centre d’art lo Pati, a Amposta, fins el pròxim 15 de setembre.

Redacció J.V
- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -