14.3 C
Amposta

Un dron de la Generalitat busca restes òssies de la Guerra Civil en 400 hectàrees cremades a Corbera d’Ebre

Els incendis de 2022 van fer aflorar a la superfície aquestes troballes

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La Generalitat utilitza un dron per rastreja 400 hectàrees cremades a Corbera d’Ebre per buscar restes òssies de la Guerra Civil. A conseqüència dels incendis de 2022 en aquesta localitat, múltiples restes humanes d’aquest període han aflorat a la superfície. El Departament de Justícia, Drets i Memòria, ha rebut múltiples avisos i ha executat diverses actuacions d’urgència pel que fa a la recollida i la seva recuperació. L’escaneig aeri és una iniciativa pionera i les imatges obtingudes s’estan analitzant amb tecnologia d’Intel·ligència Artificial (IA). Les restes òssies recuperades seran objecte d’estudi amb la finalitat d’identificar-les i poder-les retornar a les famílies adherides al Programa d’identificació genètica.

Amb l’objectiu de recuperar el màxim nombre possible de restes, s’està duent a terme una prova de concepte d’innovació, que consisteix en l’escaneig aeri de les 400 hectàrees afectades pel foc al voltant de la zona del Mas de la Pila.

El mes de juliol es va realitzar una part de la prova amb un dron amb tres càmeres incorporades de gran precisió per capturar l’espai en alta definició. L’aparell va tenir en compte diferents espectres electromagnètics, com l’espectre visible, el tèrmic i l’infraroig. Les imatges obtingudes s’estan analitzant amb tecnologia d’IA, basada en xarxes neuronals de convolució, algunes d’aquestes ja preparades per detectar imatges aèries.

La previsió és que el mes de setembre es faci un treball de prospecció en extensió, amb el suport de les imatges capturades pel dron, que permeti recollir totes les restes, tant de les informades com de les que hi pugui haver sobrevingudes. La prospecció comptarà amb un equip interdisciplinari d’arqueòlegs, antropòlegs i historiadors.

Les restes òssies recuperades seran objecte d’estudi amb la finalitat d’identificar-les i poder-les retornar a les famílies adherides al Programa d’identificació genètica de la Generalitat de Catalunya.

Creixen les actuacions en superfície

Les restes òssies localitzades en superfície, sovint associades a contextos bèl·lics, representen una part força rellevant de les intervencions incloses en el Pla d’actuacions en fosses. De fet, durant el primer semestre de 2023, es van registrar a Catalunya un total de 25 avisos de troballes humanes en superfície relacionades, presumptament, amb el període de la Guerra Civil.

Quan s’informa la troballa de restes en superfície, un equip d’arqueòlegs es desplaça fins a la zona per recollir les restes i avaluar-ne el context. Aquests casos impliquen actuacions d’urgència.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -