14.3 C
Amposta

El tractat comercial Europa – Sud-amèrica podria perjudicar la venda del producte del territori

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Unió de Pagesos lamenta que la Comissió Europea hagi tancat un acord comercial amb Mercosur (Brasil, l’Argentina, Uruguai i Paraguai) que perjudica el sector agrari comunitari i demana al Consell Europeu que no l’aprovi i al Parlament europeu que no el ratifiqui. Aquest pacte, que donaria peu a un mercat de 800 milions de consumidors i el 25% del PIB mundial, obriria el mercat comunitari europeu a l’entrada de productes agrícoles i ramaders que, obtinguts sota uns estàndards menys rigorosos, entrarien a competir en desigualtat de condicions amb la nostra producció.

El sindicat denuncia que la Comissió Europea hagi utilitzat l’agricultura comunitària com a moneda de canvi per poder beneficiar determinats sectors econòmics relacionats amb els serveis i els productes industrials, com ara l’automoció i els químics, als quals s’obriria un gran mercat i oportunitat de negoci.

Unió de Pagesos considera que l’acord UE-Mercosur erosiona els fonaments de la Política Agrària Comunitària (PAC) i de la mateixa Unió Europea (UE), ja que la producció d’aliments a la UE s’ha considerat estratègica mentre la PAC ha vetllat per garantir el subministrament d’aliments segurs, de qualitat, i a preus assequibles per als consumidors. Al mateix temps, la PAC ha intentat, amb major o menor encert, garantir la renda agrària i s’han implementat grans esforços perquè la producció d’aliments es faci de forma sostenible, respectant el medi ambient, el benestar i la sanitat animals i preservant el medi rural.

El sindicat alerta també que les noves importacions de productes agraris, amb condicions preferents gràcies a l’acord, poden competir amb produccions comunitàries que quedarien fortament perjudicades. Aquesta situació afectaria de manera especial la producció de carn de boví, carn d’aus, cítrics, arròs i sucre, entre d’altres. Uns problemes de venda que la Comissió vol reparar amb la deplorable oferta de destinar 1.000 milions d’euros de les arques públiques per als sectors que en puguin sortir afectats.

Unió de Pagesos també posa èmfasi en el fet que, en un moment en el qual l’esclafament global és una de les principals preocupacions al planeta, l’acord sembla apostar en la direcció contrària, malgrat els seus compromisos mediambientals. Així, el transport de mercaderies entre continents suposa directament un increment en les emissions de gasos d’efecte hivernacle i, al mateix temps, l’impacte econòmic del pacte pot comportar el tancament de sistemes de producció sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, que fan una important funció en la mitigació de l’escalfament global.

Un altre aspecte preocupant és la qualitat i seguretat alimentària, que a la UE presenta el màxim exponent a nivell mundial. Amb l’entrada en vigor de l’acord amb Mercosur, els ciutadans comunitaris han de ser conscients de l’entrada a l’espai comunitari de volums elevats d’aliments obtinguts sota normes més laxes. Una informació que els consumidors han de conèixer per poder exigir més que mai en la identificació dels aliments que tenen a l’abast i poder escollir de forma responsable.

Per tots aquests motius, el sindicat considera que els ciutadans no es poden quedar impassibles davant la manca de transparència amb que s’han portat a terme les negociacions; les bones intencions mancades de compromisos reals que s’observen al principi d’acord; l’obertura de mercats, i la pèrdua de valors mediambientals i en qualitat i seguretat alimentària. Diversos aspectes que han de rebre una resposta per part de tots els sectors, més enllà del sector agrari.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -