14.3 C
Amposta

Tot el que podem perdre a conseqüència de la crisi climàtica

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La crisi climàtica és un fenomen global que està afectant a totes les activitats de la societat i a tots els racons de la planeta. Un recent informe signat per més d’11.000 científics de 153 països conclou que la Terra s’enfronta una “amenaça catastròfica” com és el canvi climàtic agreujat i accelerat per l’espècie humana.
“Sobre la base de l’obligació i, segons els indicadors gràfics, el planeta s’està afrontant a una emergència climàtica”, segons adverteixen els experts.

Per ser conscients de la magnitud del problema d’aquesta crisi climàtica i de les perilloses conseqüències que s’estan produint ja en aquests moments, eltiempo.es ha recollit una llista d’activitats , costums, aliments, llocs i animals que podrien desaparèixer per culpa d’aquest fenomen.

Les vacances familiars a la platja per la pujada del nivell de mar

Una de les conseqüències més perilloses d’aquesta emergència climàtica és la pujada progressiva del nivell de la mar. De fet, els mars i oceans podrien augmentar la seua alçada en més d’un metre d’aquí a l’any 2100, segons les estimacions de l’ONU.

A Espanya, aquesta pujada del nivell s’empassarà les platges de llocs com els enclavaments del Delta de l’Ebre, la Mànega del Mar Menor, les platges de les Rías Baixas a Galícia o els enclavaments com el Delta del Guadalquivir. Mentre que a la resta de món, els enclavaments més afectats seran la costa de Bèlgica, Països Baixos, Dinamarca i les platges de Bangla Desh, Cambodja o el Golf de Mèxic. Una situació que posaria el perill les vacances familiars d’estiu de milers de persones i obligaria a milions de persones per traslladar la seua residència.

Les canyes amb les persones del vostre entorn

Un dels esdeveniments socials per excel·lència és compartir unes cerveses i canyes amb els amics i familiars. Una activitat que podria tenir els dies comptats arran dels efectes negatius de la crisi climàtica i el seu impacte al cultiu de l’ordi, el que incrementaria la producció i el preu d’aquesta beguda.

En aquest sentit, una investigació publicada a la revista Nature assegura que els rendiments de l’ordi, disminueixen bruscament en períodes d’extrema sequera i calor. En concret, aquest treball estima que la falta d’aigua i les altes temperatures produirien una disminució en el consum de cervesa del 32% a l’Argentina i augment en els preus de més del 193% a Irlanda. “Els fenòmens climàtics extrems relacionats amb el clima poden amenaçar la disponibilitat i l’accessibilitat econòmica de la cervesa”, conclouen els experts.

Menjar amb una copa de vi

Una altra de les begudes que es pot veure alterada per la crisi climàtica és el vi tant en el seu sabor i en la seua producció, ja que les vinyes són una planta molt sensible a les alteracions meteorològiques. De fet, segons els experts, per mantenir la producció de vins el més probable és que els viticultors hagin de recórrer a altres varietats de plantes que alteraria el sabor i la qualitat dels vins actuals.

Per exemple, Elizabeth Wolkovich, experta de la Universitat de Harvard, assenyala que a Europa hi ha una gran diversitat de raïm per a vi, entorn de prop de 1.000 varietats plantades, però només 12 d’aquestes representen més del 80% del mercat del vi en molts països. Una dotzena que no són precisament les que millor aguanten les condicions climàtiques canviants per l’escalfament global.

Prendre un cafè

De la mateixa manera, prendre un cafè és una rutina i costum per a milions persones al món que podria patir un canvi dràstic en les pròximes dècades. El cultiu de cafè i de les seues múltiples varietats està en risc per l’augment dels fongs, les plagues, la desforestació i el canvi climàtic.

De fet, el cafè aràbic, una de les varietats més consumides d’aquest tipus de begudes al món és considerada una espècie en perill per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN).

Arròs de la paella i altres cereals

Però no només de les begudes es veuran afectades, també la producció de cereals com l’arròs o el blat, aliments bàsics per a menjars com la paella o el pa.

Així, en certs entorns d’Àsia, l’increment de les temperatures de les últimes dècades ha reduït fins a un 20% la producció d’arròs. Una situació que pot esdevenir una autèntica catàstrofe, ja que aquest cereal és la base alimentària de milers de milions de persones a tot el planeta.

És més, segons les últimes estimacions, l’any 2100, les condicions climàtiques i l’estrès de terra induït per l’arsènic podria reduir els rendiments d’arròs en fins al 40%.

Font: Eltiempo.es

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -