14.3 C
Amposta

Tortosa commemora el 85è aniversari del final de la Batalla de l’Ebre

Dissabte s'inaugurarà la senyalització de les cases on van viure l'alcalde Josep Rodríguez i Joaquín Cid, víctimes de la repressió franquista

El més vist

Publicitat

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -

L’Ajuntament de Tortosa anuncia una sèrie d’actes per recordar i reflexionar sobre el 85è aniversari de la Batalla de l’Ebre. La commemoració, que coincideix amb el 16 de novembre, data crucial en la conclusió d’aquest conflicte, inclourà diverses activitats destinades a honorar la memòria històrica i a conscienciar la ciutadania sobre els fets viscuts.

Ruta Històrica “Tortosa, la Gernika catalana”: El dissabte, 18 de novembre, a les cinc de la tarda, es durà a terme una ruta guiada que explorarà els llocs rellevants de la ciutat durant la Batalla de l’Ebre. L’anomenada “Tortosa, la Gernika catalana” estarà dirigida per Emigdi Subirats, amb la col·laboració de Jordi Mulet i Àngel Mulet. L’itinerari abastirà des de l’estació de tren fins a l’antic refugi de Remolins.

Aquest recorregut no només servirà per rememorar els esdeveniments de la batalla, sinó que també rendirà homenatge a dos tortosins executats a Tarragona l’agost de 1939, convertint-se en un acte simbòlic de reconeixement i justícia històrica.

En aquest sentit, dissabte s’inaugurarà la senyalització instal·lada a les cases on van viure, d’una banda, Josep Rodríguez Martínez, alcalde de Tortosa entre l’octubre de 1936 i el gener de 1939, un habitatge situat a la plaça de Sant Jaume. I també es senyalitzarà la casa on va viure Joaquín Cid Subirats, situada al carrer del Carme. Cid va ser comerciant i transportista, va ser denunciat en fals el febrer de 1939, tancat a la presó i executat. A l’acte hi assistiran els nets de les víctimes, Josep Rodríguez i Ximo Arasa.

Visita al Refugi Antiaeri Número 4: Durant aquesta commemoració, el refugi antiaeri número 4 de Tortosa oferirà una visita lliure i gratuïta entre les 10.30 i les 13.00 hores. Aquesta oportunitat permetrà als visitants explorar aquest espai històric i reflexionar sobre els temps difícils que va viure la ciutat durant la guerra.

Presentació del Llibre “Florencio Pla, la Pastora. La Dignitat Robada”: El 22 de novembre, a les 19 hores, a la biblioteca Marcel·lí Domingo, es presentarà el llibre “Florencio Pla, la Pastora. La Dignitat Robada”. Aquesta obra proporcionarà una visió enriquidora de la història local relacionada amb la guerra civil.

Compromís Continu amb la Memòria Democràtica: L’Ajuntament de Tortosa reforça el seu compromís amb la memòria democràtica amb l’adhesió a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya i a la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme Mai Més. Aquesta iniciativa forma part del Pla d’Acció Municipal (PAM), que inclou diverses accions per preservar i commemorar la història local vinculada a aquests esdeveniments.

Redacció- Ll. F

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -