14.3 C
Amposta

Tortosa celebra el ple extraordinari per parlar detalladament sobre la situació de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús

Un ple que ha comptat amb l'abstenció de la CUP i que ha durat més de 4 hores

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquest divendres 19 d’abril ha tingut lloc el ple extraordinari a l’Ajuntament de Tortosa per tractar la greu situació de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, que recordem després de molts anys tancant la seva activitat en positiu, enguany va cloure amb un dèficit 1,6 milions d’euros.

Al ple han assistit el govern municipal, Junts per Tortosa i la CUP Tortosa s’han abstingut, declarant que “no volen formar part d’un plató de TV i de propaganda convergent” i han insistit que l’Hospital necessita un canvi de gestió, ja que l’actual “perquè malbarata els diners públics mentre afavoreix l’opacitat i el clientelisme”.

El ple recordem també que es va convocar sota petició de Junts per Tortosa amb 10 punts a tractar, i s’han rebutjat tots els acords plantejats, a excepció del suport al manifest ‘Mateixa feina, mateix salari’. Un manifest que reclama al govern de la Generalitat l’harmonització de les condicions laborals, especialment les salarials, dels professionals de la xarxa de serveis socials i de la xarxa de serveis sanitaris.

Per la seva part Meritxell Roigé ha manifestat que el govern municipal “s’han negat a constatar, com diuen les auditories, que durant els últims 16 anys, s’han tancat en positiu els comptes de Gesat, la societat municipal que gestiona l’Hospital i, fins i tot, els fons propis amb què es va tancar des del 2007 fins al 2022”. Per tant, “És surrealista, ens reconeixen que són aquestes xifres, que les auditories són favorables, però ho voten en contra?“, ha manifestat Roigé.

Roigé també ha insistit que els comptes de l’Hospital de la Santa Creu s’han auditat favorablement, amb un benefici acumulat de 3,13 milions d’euros durant els seus mandats, i per això el dèficit de l’exercici 2023 no respondria a un problema “estructural”. En canvi, la regidora de Salut de Tortosa, Sònia Rupérez, ha detallat algunes notes dels auditors d’aquests informes que qüestionen l’ús de bestretes i provisions “sobredimensionades”, sense les quals, segons Rupérez, no s’haurien tancat en positiu els comptes, almenys, de 2012 en endavant. La regidora ha quantificat que el dèficit “maquillat” ascendeix a 1,9 MEUR.

“S’alertava any rere any de la situació”, ha remarcat Jordan fent referència a aquestes notes dels auditors dels comptes. Però Roigé ha defensat que el dèficit de 2023 és conseqüència de la mala gestió de l’actual govern municipal, que no ha sabut fer valer el compromís del Departament de Salut i del conseller Balcells per millorar el finançament de l’Hospital. En canvi, Rupèrez, i també la tinent d’alcalde Mar Lleixà, han assegurat que Salut sí que ha fet una nova aportació extraordinària, de prop de mig milió d’euros, com en exercicis anteriors.

D’entre les propostes tractades per tal de revertir la situació, Jordan ha anunciat que s’internalitzarà el servei de bugaderia que segons han informat “implicarà un estalvi el primer any de 293.250 euros, mentre que els anys successius la reducció de costos s’enfilarà fins als 551.670 euros”. Actualment, el servei de bugaderia neteja un total de 1.500 quilos de roba al dia, 300 dels quals es netegen internament, mentre que els 1.200 restants ho fa una empresa externa. Enguany finalitza el contracte amb l’empresa externa, de tal manera que el servei s’haurà de tornar a licitar, però amb l’objectiu d’optimitzar recursos s’optarà per internalitzar aquest servei

Finalment, Roigé ha deixat clar que l’objectiu d’aquest ple monogràfic sol·licitat pel seu grup municipal era que es debatés sobre la “situació real” de l’Hospital de Jesús, amb dades, amb tota la documentació a l’abast, i sense límit de temps. 

“Vostès van començar a posar enmig de la batalla política l’Hospital de Jesús amb una moció on atribuïen les pèrdues a una mala gestió de l’anterior equip de govern, i nosaltres hem volgut parlar-ne amb un ple monogràfic amb rigor perquè aquesta mala gestió que diuen queda rebatuda per les dades reals i per les auditories, i perquè ens preocupa l’Hospital i perquè volem que l’Hospital es continuï governant des de Tortosa”, ha afegit Roigé, que s’ha mostrat preocupada perquè no ha quedat clar quin model de gestió futura defensa el govern actual.

Redacció L.P.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -