14.3 C
Amposta

Territori rehabilitarà edificis municipals per oferir els primers habitatges de lloguer assequible a la Terra Alta

La primera fase intervindrà en tres immobles i un consultori mèdic a Bot, Prat de Comte, Vilalba i la Fatarella

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La consellera de Territori, Ester Capella, ha anunciat la primera fase del projecte per rehabilitar edificis municipals per oferir habitatge de lloguer assequible a la Terra Alta. L’acord forma part del programa Arrelament, que arriba a la comarca després de la prova pilot de les Garrigues. El Departament invertirà prop de 534.000 euros per recuperar immobles, que havien estat les antigues cases dels mestres o del metge, a Bot, Prat de Comte, Vilalba dels Arcs o la Fatarella. De les obres en sortiran tres habitatges “dotacionals” i un consultori mèdic. La previsió és que Territori rehabiliti habitatge de lloguer assequible a cadascun dels dotze pobles a mesura que es pugui ampliar el pressupost del programa.

La consellera Ester Capella ha remarcat que “el sistema urbà de la Terra Alta” és el segon que s’adhereix al programa Arrelament. La comarca té 74.304 hectàrees de superfície i 12 municipis – Arnes, Batea, Bot, Caseres, Corbera d’Ebre, el Pinell de Brai, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Pobla de Massaluca, Prat de Comte, Vilalba dels Arcs i la capital comarcal, Gandesa-, i uns 11.400 residents. La comarca és una de les que més pateix el despoblament al país des de fa anys.

Dotze habitatges de lloguer assequible

Amb Arrelament s’ha fet una primera diagnosi per fixar població, sobretot jovent, i una de les dificultats a resoldre és l’accés a un habitatge. Territori impulsarà la rehabilitació d’immobles públics. Els convenis amb els ajuntaments es firmaran a la tardor. Capella ho ha anunciat des de Bot, on ha visitat una de les primeres cases que s’adequaran i entraran al parc d’habitatge social. De moment, ja se’n projecten dotze.

La primera fase compta amb un pressupost de 533.956,17 euros. A Vilalba dels Arcs es rehabilitarà la planta baixa del consultori mèdic situat al carrer Eres, i s’adequarà la planta primera per a dos habitatges de lloguer social. A la Fatarella es reconvertirà la casa del metge, al carrer Solà, en tres allotjaments “dotacionals“, un habitatge públic amb lloguer social per cobrir les necessitats temporals d’allotjament de col·lectius amb dificultats per accedir-hi. A Prat de Comte es reconvertirà un equipament al carrer Bot, en dos habitatges de lloguer social. I finament, a Bot s’adequarà l’antiga caseta dels mestres, al carrer Caseres, per ubicar cinc allotjaments dotacionals.

De moment, però, amb els pressupostos prorrogats, Capella ha apuntat que només es rehabilitaran aquests tres immobles i el consultori mèdic i s’adequaran els espais comuns per permetre, en fases successives, desenvolupar la resta d’habitatges que preveu el projecte executiu complet. El Govern preveu comptar amb finançament del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i tenir les obres acabades el 2026.

Altres actuacions

En paral·lel, a la Terra Alta s’ha redactat la diagnosi urbanística dels espais oberts i urbans, que poden servir de base per una millor planificació territorial i urbana, i es redacta una anàlisi del mercat residencial, un mapatge de l’inventari d’habitatges i locals als dotze municipis, així com la Carta del Paisatge de la Terra Alta, amb procés de participació i concertació.

Pel que fa a l’activitat econòmica, a la primera fase d’Arrelament també es va encarregar la redacció dels estudis de viabilitat per a la creació de dues zones d’aparcament d’autocaravanes a la Pobla de Massaluca i Caseres; la redacció dels treballs preliminars de canvi d’ús de l’edifici de l’antiga estació de Bot, i l’estudi de la situació socioeconòmica al sistema urbà de Gandesa.

ACN

Enllaços relacionats

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -