NotíciesOpinió

Territori insegur

Fa pocs dies va ser el 30 aniversari de l’accident de Vandellòs I, el més greu de tota la xarxa nuclear del nostre territori. Aquest es va produir quan la instal·lació funcionava al 100% i amb tota normalitat. L’accident s’inicià a l’eix d’una turbina provocant un incendi que els bombers van poder controlar al cap de dues hores fet que va fer pujar la temperatura del reactor quedant a tres graus del límit o explosió que hagués provocat una autèntica catàstrofe com la de Txernòbil o Fukushima. El fet va provocar una gran reacció de la societat del territori que va començar una lluita social per la seva seguretat que va donar els seus fruits amb el tancament de la central.

Fins al febrer del 2011 existia una moratòria que no contemplava la construcció de noves centrals nuclears, però no fa gaire que el senat ha aprovat la llei de l’economia sostenible que permet l’ampliació dels períodes útils de les centrals més enllà dels 40 anys que ha de comptar amb el vistiplau del CSN (Consell de Seguretat Nuclear). Els polítics sempre mirant pel seu futur i un èxit pels hòldings que les gestionen doncs amb una despesa econòmic mínim triplicaran els guanys però un gran risc de seguretat pels pobles que les envolten, ja que aquestes ferralles cada cop son més velles i han acabat la seva vida productiva d’aquí el risc real d’accidents. Les centrals del nostre territori son las que més incidents han tingut dins de la xarxa segurament per les velles que son.

“Aquest model energètic és insostenible, d’anyina, obsoleta amb constants problemes de seguretat produïda pels incidents que no donen cap classe de seguretat”

Per aquest motiu el Síndic de Greuges va fer una visita a les centrals per constatar els dèficits que presenta el PENTA ( Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona). Les primeres conclusions del Síndic senyalen les mancances del pla amb relació a les actuacions de la població civil en cas d’un accident. Dèficits com la megafonia, el deteriorament de la xarxa ferroviària, la manca de telefonia mòbil en alguns punts del territori i un factor molt important des de l’any 80 no es fa cap simulacre d’emergència nuclear amb la població civil.

El territori tenint aquests informes hauria de reaccionar i fer un front reivindicatiu per la seva seguretat i pel tancament d’aquestes ferralles que en qualsevol moment ens poden donar una gran sorpresa. Aquest model energètic és insostenible, d’anyina, obsoleta amb constants problemes de seguretat produïda pels incidents que no donen cap classe de seguretat. Cal una transformació a energies netes però cal enllestir el tancament ordenat de les centrals, només així el territori estarà segur. Pensem-hi.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close