14.3 C
Amposta

Tecnologia, salut i empresa, els estudis amb més sortida laboral el 2020

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Les disciplines STEM i les relacionades amb la cura de les persones seran algunes de les més demanades per les empreses

Les titulacions dels àmbits tecnològic, sanitari i empresarial encapçalen el rànquing dels estudis amb més sortida professional, segons el Departament de Treball dels Estats Units, que cada any elabora una llista amb les cent professions amb més demanda laboral. En concret, les vint carreres universitàries amb més projecció al mercat laboral són Enginyeria del Programari en primer lloc, seguida d’Odontologia, Infermeria, Medicina, Matemàtiques, Fisioteràpia, Teràpia Ocupacional, Màrqueting, Òptica i Optometria, Dret, Arquitectura Tècnica, Administració i Direcció d’Empreses, Veterinària, Enginyeria Informàtica, Enginyeria Mecànica, Psicologia, Economia, Logopèdia, Enginyeria Civil i Farmàcia.

L’estudi també constata que les disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i les carreres relacionades amb les ciències de la salut tindran una taxa més gran d’ocupació en un futur proper. «Les millors expectatives professionals són en l’àmbit de la tecnologia», apunta Daniel Riera, director dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC. Precisament és en aquest àmbit en què les dones representen una part molt petita del conjunt d’estudiants (només una de cada deu estudiants).

Aquesta situació de segregació horitzontal «té un impacte molt negatiu arreu, ja que no es dissenya de manera equilibrada ni equitativa (introduint, per exemple, biaixos en els algorismes que prenen decisions per nosaltres)», explica Riera. Per a l’expert, «és clau assumir aquesta responsabilitat, ja que els reptes futurs de la humanitat depenen molt de combinar mirades de persones i disciplines diferents».

Segons aquest estudi de Randstad, la digitalització generarà 1.250.000 llocs de treball fins al 2021 a Espanya. D’aquests, 390.000 seran STEM purs, 689.000 correspondran a feines induïdes que hi donaran suport i 168.000 seran feines indirectes. L’informe també detecta un dèficit de professionals especialitzats en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques; les empreses necessitaran teniraquest tipus de professionals, però faltaran candidats.

L’informe constata que algunes professions destaquen per sobre d’altres, com és el cas dels enginyers informàtics i dels professionals experts en ciència de dades i dades massives (big data). Per a Teresa Sancho, directora del grau de Ciència de Dades Aplicada (Applied Data Science) de la UOC, les empreses petites i mitjanes requereixen professionals «que puguin recollir les dades de l’empresa, emmagatzemar-les, garantir-ne la seguretat i tractar-les d’una manera adequada, i que siguin capaços de respondre les preguntes que planteja la direcció», assenyala.

La cura de les persones, un sector laboral en auge

A més de les feines que requeriran competències STEM, l’Organització Mundial del Treball (OMT) ha identificat altres àmbits prometedors en el mercat laboral, com els relacionats amb el medi ambient, la cura de les persones i la proliferació de noves relacions laborals com ara l’economia de bolos (gig economy).

  • Llocs de treball verds per a contribuir a la preservació del medi ambient: les feines que tindran més auge en el futur ajudaran a augmentar l’eficiència energètica, limitar les emissions de gasos d’efecte hivernacle, minimitzar els residus i la contaminació, protegir i recuperar els ecosistemes o facilitar l’adaptació al canvi climàtic.
  • Feines relacionades amb la denominada «economia de la cura»: professions relacionades amb la salut, la cura d’infants, de les persones amb discapacitat i de la gent gran.
  • L’auge de l’economia de bolos: feines esporàdiques que tenen una duració curta i en què la persona contractada s’encarrega d’una tasca molt específica dins d’un projecte.
Segons l’OMT, el creixement de la població, l’envelliment de les societats i les deficiències en les polítiques socials exigeixen que els governs, els ocupadors, els sindicats i els ciutadans adoptin mesures urgents pel que fa a l’organització de la feina de cura. En aquest context, els professionals de la salut tenen un paper clau. Per al metge i endocrinòleg Ramon Gomis, director dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, aquests especialistes «han d’entendre que salut no significa estar exempt de malaltia. Salut és alguna cosa més, lligada a la qualitat de vida i al benestar». Per a Gomis, «l’atenció sanitària del futur ha d’assegurar una expectativa de vida en què les persones envelleixin sense maltractament, solitud, alteracions ambientals o dificultats de mobilitat».
Formació per a l’ocupabilitat
Davant de la transformació del mercat de treball i el desenvolupament sostenible global, «estrènyer la relació entre qualificacions i ocupacions esdevé una prioritat per a les universitats i més quan els diferents observatoris mundials continuen posant de manifest el desajust entre la demanda laboral i el perfil competencial dels graduats universitaris», explica Àngels Fitó, vicerectora de Competitivitat i Ocupabilitat de la UOC. Aquest èmfasi en la formació per a l’ocupabilitat «posa el focus en el disseny de titulacions que donin resposta específica als nous perfils professionals, però sobretot al desenvolupament transversal de competències professionals que facilitin la capacitació laboral al llarg de la vida», afegeix.
Font : UOC
- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -