Opinió

Som animals

La diferència entre l’home i els animals no és la presència o l’absència de  l’ànima com presumptament podríem pensar, aquesta rauen la diferent manera de comunicació entre els cossos i el medi ambient. M’entres l’animali té una bona adaptació l’home sitroba indeterminat en el medi però això fa que s’eixampli la seva capacitat d’anar més enllà de lo natural. Lo habitual es definir l’home com animal racional i el que ens diferencia dels animals superiors no és animal sinó racional que és la intel·ligència i la voluntat. Això que ens fa superiors comporta una gran responsabilitat en tots els ordres de la nostra existència,saber si una cosa es pot fer o no, saber quan hem de fer-la en definitiva distingir en la presa de decisions les que estan bé i les que no.

El CSN (Comissió Seguretat Nuclear) és un òrgan col·legiat i la seva funció entre altres és emetre informes pel govern d’autoritzacions i inspeccions de control d’instal·lacions nuclears, proposar-ne les correccions necessàries i col·laborar en plans de protecció radiològica del medi ambient, classificació dels residus radioactius i la seva gestió,també informar de qualsevol incidència de les centrals nuclears a càrrec seu. Un òrgan executiu que és fiscalitzat pel govern que és l’últim responsable d’aquesta energia. La tasca d’aquest òrgan bàsicament és de vigilància, seguretat i resoldre les possibles incidències. La feinade les quatre centrals nuclears de Catalunya la coordina i gestional’empresa ANAV participada per Endesa i Iberdrola aquestes empreses varen presentar l’any passat una sol·licitud de pròrroga per a totes elles de 10 anys un cop finalitzin les sevesconcessions. Recordar que la central de Vandellòs II és l’única que pot fabricar plutoni energia feta a partir de l’urani i que va destinada a l’armament bèl·lic.

La notícia que la central nuclear de Vandellòs II torna a estar aturada per una fuita d’aiguaa la soldadura de la vàlvula d’aïllamentde la línia de drenatge sona a repetició doncs el maig va estar oficialment aturada per la mateixa avaria i dic oficialment perquè fonts independents asseguren que van estar treballant m’entres es reparava contravenint tots els protocols. Això provoca una alarma terrible i un gran forat de seguretat, primer perquè no es va reparar com calia i segon que les inspeccions del CSN no es van fer bé o simplement no es van fer, i no és una avaria qualsevol és un element clau de seguretat del nucli. L’òrgan que ens hauria de tenir informats per la nostra tranquil·litat no és l’empresa sinó el CSN però aquestes alçades sabem que la manca de transparència d’aquest òrgan segueix sent la norma per tenir-nos desinformats sobre aspectes importants com l’impacte al medi ambient o en la salut de les persones.

Aquestes centrals nuclears (ferralles vivents) el govern les vol tancar quan acabin les concessions precisament per arribar al 2050 com marca la UE ambaquestes energies fora d’ús fent la transició a les energies netes però de moment és una incògnita el seu tancament per la pressió dels lobbys empresarials per preservar el seu pastís, sembla que des de que estan en marxa han estat amortitzant la ‘friolera’ d’un milió diari cada una d’elles i aquest és l’argument de pes dels empresaris. No sabem si aguantaran, millor que ho facin perquè si no tindríem un gran i greu problema,el que si és cert que es pensa com animals a l’hora de gestionar les centrals i desmunta l’argumentari primer que he fet de racionals res de res, Animals. Pensem-hi.

 

Joan Cunill.

Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Et pot interessar...

Close
Close