NotíciesOpinió

Sobretot, responsabilitat

La mà de l’home està darrere de més del 97% dels incendis que es produeixen al nostre territori, la utilització del foc en practiques agrícoles i ramaderes de gairebé el 60% és el gruix que provoca la gran majoria d’incendis forestals i la resta de motius com tirar burilles a terra, la crema de màquines agrícoles, l’eliminació de residus i per últim l’ús per esbarjo d’espais naturals completen el total.

El primer incendi de la temporada al nostre territori va cremar més de dues-centes hectàrees i va ser per la geografia del terreny i la virulència del foc que els bombers si haguessin d’esmerçar a fons per controlar-lo. La crema de residus agrícoles en va ser la responsable. Els pagesos fa temps que les feines del camp les treballen al seu ritme i des del seu punt de vista com sempre havien fet i atenent a l’experiència individual de cada un poden variar. El que no varia és que això els comporta un excés de confiança que provoca errors moltes vegades irreparables. Hem de tenir en compte que les lleis han canviat i el clima també per tant el treball del camp ha canviat i l’hem d’adequar al moment i condicions d’avui. Aquestes negligències en practiques tradicionals son les causes més comunes i majoritàries de tots els incendis.

El clima afecta directament a la combustió dels incendis, la calor solar provoca deshidratació en les plantes que recuperen aigua del sòl però quan la humitat del terreny baixa menys del 30% son incapaces de tenir l’aigua que necessiten i de mica en mica s’assequen. Aquest procés provoca una atmosfera carregada d’etilè, compost químic present en la vegetació i molt combustible, a les hores provoca que les plantes i l’aire es tornin inflamables i el risc d’incendi es multiplica. Si en aquest fenomen i afegim altes temperatures i vents moderats o forts qualsevol crema agrícola mal apagada o no escampada pot ser l’origen d’un gran incendi.

En el nostre territori la qüestió climàtica és un factor molt important per provocar incendis, ja que entrem de ple en la regla dels tres 30. Aquesta norma de bombers i tècnics forestals amaga sota aquesta clau una gran part d’aquests,30 graus de temperatura, vents de més de 30 km per hora i menys del 30% d’humitat la combinació perfecte per provocar un gran sinistre tan sols amb una guspira. Els tècnics ni han afegit d’altres 30 a causa de l’experiència, com que al territori faci més de 30 dies que no plogui o que l’orografia tingui una inclinació de més del 30%. Per això és de vital importància que quan els agricultors fan feines de crema de residus, en primer lloc tinguin el permís municipal de crema i més important és llegir-lo, ja que ens donen els paràmetres i condicions per fer una crema segura. És molt important també que es facin polítiques locals de gestió del territori de forma ordenada i sostenible per acabar d’una vegada amb els incendis forestals al nostre territori. Pensem-hi.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close