Els madrilenys Sex Museum, en la gira del seu 40 aniversari, o l’atrevida proposta dels congolesos Kin’Gongolo Kiniata, són alguns dels noms destacats de l’eclèctic cartell de les Jornades Musicals de l’Ermita de la Pietat d’Ulldecona, que enguany arriben a la seva 21 edició. Seran, novament, onze concerts durant pràcticament tots els diumenges des d’aquest cap pròxim cap de setmana i fins a finals d’agost. Els catalans Remei de Ca la Fresca, els anglesos Met Chiken, la valenciana Sandra Monfort i els francesos Dynamite Shakers seran també propostes destacades a l’escenari de l’ermita aquesta edició, que també vol homenatjar i adoptar territorialment l’estètica del cinema japonès de ciència ficció de la segona meitat del segle XX.
Rock, hard rock, garatge, funk, soul, tropical, disco, post-punk, psych, reggae, piscodèlia, ska, blues, techno, bacalao, rumba, pop… El ventall de propostes de les jornades abasta una àmplia paleta estilística sense lligar el nom del cicle a cap proposta concreta.

«El cartell està conformat tenint en compte la diversitat i l’equilibri mutliestilístic entre bandes amb el nexe que tinguin molta qualitat en disc o en directe, que és el que ens agrada que passi a l’ermita. Siguin bandes conegudes, desconegudes, que s’estan enlairant o consolidades, un equilibri de tot. Quin estiu teniu? No tenim un estil, tenim una garantia. És força diferent i defensem això», ha argumentat l’ideòleg i director de les Jornades, Agustí Vericat.
Aquesta proposta musical diversa, però, s’enquadra també dins d’un “mosaic” paisatgístic i humà singular, que multipliquen la seva capacitat d’atracció més enllà del territori ebrenc i del nord del País Valencià així com de l’escena musical autòctona. Capaços d’aconseguir aturades de gires internacionals de grups que es rifen els grans festivals o avançar-se, precisament, als noms que durant anys posteriors acabaran sonant amb força al panorama nacional i internacional.

Enguany, escalfaran motors durant la jornada prèvia d’aquest diumenge, 8 de juny, els castellonencs The Veterans amb les serves versions de hard rock. El rock garatge dels Sex Museum i la seva gira del 40è aniversari d la banda madrilenya faran parada a l’ermita el dia 15 de juny. Els catalans Powafunk, amb el seu funky/discopower arriben el 22. Des del Montseny, Remei de Ca la Fresca portarà el seu rock inclassificable el 29 de juny acompanyats dels barcelonins Chaqueta de Chándal i el seu pop/rock/postpunk.

Aliança amb Eufònic:
Els londinencs Met Chiken i el seu garatge rockandroll inauguraran els concerts dels diumenges de juliol el dia 6. Novament, les Jornades uniran forces amb el festival Eufònic i portaran el techno/House/pop/elctro de la valenciana Sandra Monfort. El dia 20 arriba el torn d’un altre dels concerts destacats, els Kin’Gongolo Kiniata, des de la República Democràtica del Congo i en na de les poques actuacions previstes a l’Estat espanyol, desplegaran la seva arriscada proposta electró-punk-funk/afropop&groove a partir dels instruments que es fabriquen amb materials reciclats de les escombraries. Els garatge/punk/rock dels francesos Dyanamite Shajers, acompanyat pels madrilenys Los Jaelo i la seva barreja de copla-surf-rock tancaran juliol diumenge 27.
Ja al mes d’agost, tornarà l’onzè Reggae a l’Ermita, amb els bilbaïns Akats i la institució local de l’estil Culs Cults. Diumenge 24, els catalans Piratas Rumbersions presentaran versions de cançons conegudes en format rumba. Les Jornades tancaran amb la psicodèlia dels catalans Minibús Galàctic i el psychofunk d’Ypnosi, en aquesta ocasió, divendres 29.
Enguany, les Jornades abracen obertament l’estètica dels films de ciència ficció japonesos dels ans 50 i 60 del segle XX i els seus monstres delirants, amb una imatge passada pel sedàs autòcton a partir del concepte de ‘La llegenda del fardatxo mutant i el robot del futur’.
A les Jornades amb bus:
Una selecció de DJs del territori tancarà cadascuna de les actuacions. Enguany, com a novetat, el cicle ofereix la possibilitat de desplaçar-se -i tornar- amb autocar fins a l’Ermita de la Pietat gràcies a la iniciativa del bus Festivals Terres de l’Ebre, que farà parada per diverses poblacions del territori.
Més enllà de la dimensió sociocultural, l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, ha remarcat el caràcter de «motor de desenvolupament social i econòmic» d’un esdeveniment que aporta autoestima al municipi, reforçant el potencial turístic. També en matèria de cohesió social, perquè «generen complicitat entre diferents generacions de persones».
Per la seva banda, el director territorial del Departament de Cultura, Manel Zaera, ha ressaltat la diversitat estilística i de públic de les Jornades, amb la seva capacitat d’atreure gent de molt lluny. «Una cosa que les caracteritza és la xalera», ha tancat.
ACN / Redacció