14.3 C
Amposta

Salut inverteix 81 MEUR per accelerar plans previstos i la gestió de nous equipaments durant la pandèmia

L'execució d'obres serà un 40% inferior a l'inicialment previst al pla economicofinancer del 2020

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’epidèmia de la COVID-19 ha suposat l’acceleració d’alguns plans previstos i la inversió en nous equipaments a Catalunya. En concret, ha suposat una inversió per part del Departament de Salut de 81.414.947,96 euros.

De manera desglossada, 32M€ han estat destinats a inversions no previstes, com llits d’UCI, llits d’hospitalització, lliteres i suport amb bombes d’infusió. La suma restant ha suposat l’acceleració d’alguns plans previstos en atenció primària: s’han executat aproximadament 1,3M€  del Pla de millora (ecògrafs, electrocardiografs, etc), i 46M€ del Pla específic de suport a la renovació tecnològica PeRT (respiradors, monitors, desfibril·ladors i, entre d’altres, equips de subministraments ràpid). Finalment, s’ha disposat d’1,2M€ previstos en el Pla d’inversions en infraestructures de Salut (PAIS).

Estat de situació del Pla de confort i resolució de l’atenció primària

El Pla de confort i resolució de l’atenció primària està dotat de 30 milions d’euros repartits en un període de 3 anys (2019-2021). Aquest pla té com a objectiu d’una banda corregir deficiències dels centres relacionats amb l’espai i renovació del mobiliari i d’un altra l’adquisició de nous equipaments sanitaris que millorin el procés assistencial.

Per a poder finançar-lo, el Servei Català de la Salut utilitzarà els Acords Marc vigents, establirà convenis amb les entitats proveïdores titulars dels centres i impulsarà nous concursos d’equipament.

El pressupost destinat per a aquest primer any (juny 2019-juny 2020) era de 10 milions d’euros i havia d’estar destinat a l’adquisició d’equipament sanitari, mobiliari i actuacions menors en reformes i adequacions. El segon i tercer any (juliol 2020-juny 2022), l’import havia de ser de 20 M€ destinats a reformes i adequacions, i a l’adquisició d’equipaments i canvi d’instal·lacions de l’àmbit tecnològic.

En quant a equipaments, s’han enllestit les sol·licituds de les entitats i l’any 2021 es realitzaran concursos per a equipaments d’especialitats de l’atenció primària (oftalmologia i rehabilitació). Actualment ja s’han lliurat equipaments per un import de 3 M€. En les obres, s’han determinat els imports dels convenis per a l’execució de les obres ICS, EPiC i altres.

Estat de situació del Pla específic de suport a la renovació tecnològica (PeRT)

El Pla específic de suport a la renovació tecnològica (PeRT) s’ha vist accelerat a causa de la COVID-19 i s’ha hagut de recalendaritzar. Es tracta d’un Pla bianual (2020-2023) dotat amb 150 M€ que es destinen a la reposició dels equipaments tecnològics.

A través d’aquest es dona suport econòmic als hospitals per diferents tipus de subvencions, del 20 al 70%. La convocatòria de l’any 2020 es farà al 4t trimestre d’aquest any per a poder fer les adjudicacions durant el 1r trimestre de 2021.

Estat de situació del Pla d’inversions en infraestructures de Salut (PAIS)

L’aturada de les obres en execució ha estat general en aquests 3 mesos de període d’alarma arran de la COVID-19. Ha calgut reajustar el Pla economicofinancer – PEF 2020 de Salut a Infraestructures de Catalunya, donat l’endarreriment general de la programació inicialment prevista, el que suposarà una menor execució (un 40% de l’inicialment previst), junt amb les obres licitades i declarades desertes o amb un increment de cost i que requereixen d’un nou PEF. L’objectiu és que l’impacte sobre les obres prioritzades sigui el menor possible i que es reprengui l’execució de la totalitat. Un 65% de les obres ja s’ha reiniciat i un 35% resten aturades pendents de l’autorització de reinici.

Redacció – V. LL.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -