14.3 C
Amposta

Salut introduirà nous procediments de garantia i prioritzarà criteris d’equitat en les llistes d’espera

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que en els propers mesos el Departament introduirà tres nous procediments amb un temps màxim d’espera garantit inferior o igual a 180 dies: el de reconstrucció mamària, -inclòs també el tatuatge de mugró-, i les reconstruccions després d’haver partit un càncer de còlon i de bufeta. Aquestes intervencions quirúrgiques se sumaran, doncs, a les de cataractes, pròtesis de genoll i de maluc que també tenen aquest temps de garantia. A més, també ha avançat que s’inclouran nous criteris de priorització en les llistes d’espera.

Després de participar aquest matí a la comissió d’accessibilitat del Baix Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat, -a l’Hospital Universitari de Bellvitge-, la consellera Vergés ha assegurat que “la millora del temps d’accés als serveis és un compromís del Departament de salut cap a la ciutadania” i, en aquest sentit, ha explicat que en els últims quatre anys s’ha millorat aquest temps d’accés als serveis. Així, si al 2015 un 87% dels pacients van ser operats en el temps estipulat, la xifra es va incrementar al 2018 fins el 94% dels pacients.

La titular de Salut també ha assenyalat que Catalunya és capdavantera en les garanties en temps d’accés, molt més que al conjunt de l’Estat, i ha ressaltat, per exemple, que el Departament de Salut garanteix un temps d’accés a 22 intervencions quirúrgiques oncològiques que a la resta de l’Estat no hi són, o que garanteix l’accés a intervencions cardíaques en 90 dies quan a la resta de l’Estat el temps de garantia s’eleva a 180 dies.

 La consellera ha subratllat que el Departament de Salut ja està treballant en un nou decret de Govern, -que estarà enllestit en els propers mesos-, i que inclourà els tres nous procediments en temps de garantia així com també els nous criteris d’equitat. “Mesures estructurals, duradores al temps, que contribuiran a fer un sistema de salut públic català més accessible”, ha reblat la consellera Vergés.

Aquests nous criteris d’equitat tindran en compte, a més del temps i dels criteris clínics, altres aspectes relatius a la condició de la persona, com podrien ser la dependència, l’estat del cuidador o la situació laboral. La implementació d’aquests criteris es farà de manera progressiva, per procediments i en consens amb les societats científiques.

Llista única en intervencions específiques i complexes

El nou decret també contemplarà una llista única a Catalunya en intervencions molt específiques i complexes, com és el cas de la reassignació sexual per a les persones trans, en què s’inclourà a partir d’ara l’Hospital de Bellvitge i Can Ruti. Fins ara, només es feien a l’Hospital Clínic. A més, Salut doblarà el pressupost, la qual cosa permetrà passar de 30 a 70 intervencions anuals. La consellera ha afirmat que “amb aquesta mesura s’augmentarà l’accessibilitat de forma clara per a les persones que estan esperant aquest tipus d’operació. Aquesta és una aposta també de país per continuar reduint les desigualtats en salut”.

D’altra banda, més enllà del Decret, la consellera Alba Vergés també ha explicat que Salut treballa per un abordatge de país respecte raquis, obesitat mòrbida i també en l’àmbit de les al·lèrgies. En aquest darrer aspecte, ha destacat“la capacitat resolutiva que tindrà a partir d’ara l’atenció primària per ajudar que no hi hagi demora pels pacients en les consultes a l’al·lergòleg”.

La consellera ha destacat que a partir del mes de juny, Salut formarà les infermeres de l’atenció primària perquè puguin fer els anomenats “Prick Test” de les al·lèrgies, “augmentant d’aquesta manera la capacitat resolutiva de la primària i disminuint els temps d’espera a la visita a l’al·lergòleg i, en conseqüència, disminuint també els desplaçaments dels pacients ja que es farà des del mateix centre d’atenció primària”.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -