14.3 C
Amposta

Salut fa el seguiment d’1,8 milions de persones considerades de risc si es contagien de Covid-19

L’objectiu és evitar que aquesta població s’infecti i hagi d’ingressar

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Salut ha engegat un programa de seguiment a la població que pot patir complicacions si emmalalteix de COVID-19. El projecte, que s’emmarca com un dels eixos principals del pla de contingència de Salut contra la COVID-19, ha permès detectar prop d’un milió vuit-centes mil persones considerades de risc. Per Adrià Comella, director del Servei Català de la Salut (CatSalut) “la particularitat d’aquest programa és que ens adrecem a un important nombre de persones que potser, elles mateixes, no es consideren de risc si pateixen la COVID-19, però ho són”.

Els col·lectius s’han identificat tenint en compte diferents variables sociodemogràfiques i de morbiditat, incloses patologies importants com la neoplàsia, o la dependència de l’alcohol, la hiperlipèmia, l’hàbit tabàquic, l’obesitat o la diabetis mellitus. Un altre paràmetre analitzat ha estat la incidència del virus per edat. En aquest cas, s’ha determinat que els col·lectius amb més casos són els de més de 79 anys i dels 30 anys als 59 anys.

El projecte treballa sota una estratègia preventiva per tal d’evitar que aquesta gent s’infecti. S’han determinat que són de risc perquè tenen més probabilitats d’ingressar en un centre hospitalari. Sota aquesta idea, es preveu que, si s’evita que aquest col·lectiu s’infecti, es tindrà un 80% menys d’impacte en el sistema, que és el que es va patir durant la primera onada.

Del milió vuit-cents mil, el programa centra part de les seves accions a les persones que, com remarca Comella, potser no són conscients que poden ser susceptibles de patir complicacions si s’infecten de la COVID-19. En aquest sentit, Xènia Acebes, directora de l’Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut, explica que “totes i tots nosaltres tenim molt clar que les persones amb més risc són la gent d’edat avançada i les que pateixen una malaltia greu, però hem identificat un col·lectiu concret amb patologies més comunes i freqüents que també tenen un risc molt elevat de patir complicacions i que potser no en són conscients en cas d’infecció per SARS-CoV-2”.

Una part es podria arribar a considerar que són persones amb un índex d’interacció elevat. “Entenem que és gent que podria seguir treballant i que, per tant, seguiria movent-se en entorns laborals que l’obligarien a un mínim de presencialitat” exposa com a exemple Rosa Romà, directora de l’Àrea de Ciutadania, Innovació i Usuari. I afegeix que, per aquest motiu, “és fonamental fer-los saber que són de risc, prescriure’ls que extremin les mesures de seguretat i reforçar el seguiment del seu estat de salut, social i emocional”.

Actuació assistencial prevista

Des dels equips d’atenció primària s’han identificat aquestes persones i es farà una actuació assistencial personalitzada per dues vies: trucada des dels equips d’atenció primària i enviament d’SMS.

Per a les trucades, s’ha decidit prioritzar a les persones que no han tingut contacte amb el seu equip de referència d’atenció primària durant l’últim any, un subgrup de 200.000 usuaris. Aquesta conversa telefònica es farà amb un triple objectiu: fer un seguiment proactiu de la situació del pacient, oferir informació i assessorament per a prevenir el contagi de COVID-19 i programar una visita amb els equips d’atenció primària en cas que sigui adient. També es mirarà la necessitat de procedir a una valoració social en aquells casos de persones amb risc de vulnerabilitat social.
En alguns casos, en aquestes visites es farà entrega d’un pulsioxímetre i se’ls hi demanarà que es controlin tant la temperatura com la concentració d’oxigen en sang en cas de desenvolupar símptomes de COVID-19. “Són dues mesures que poden ajudar a fer un diagnòstic precoç de la COVID-19 i canviar el curs de la malaltia si s’actua precoçment”, detalla Acebes. També se’ls incentivarà a fer servir altres eines com “La Meva Salut”, l’”eConsulta” i les aplicacions “Stop COVID” i “GestióEmocional.cat”.

Campanya de comunicació “Tu pots ser de risc, no t’arrisquis”

Volem que la gent prengui consciència que, el més important, és que no arribin a estar malalts de COVID-19”, emfatitza Romà. Sota aquesta idea, des de Salut s’ha posat en marxa la campanya “Tu pots ser de risc, no t’arrisquis”. Aquesta estratègia s’articula en sis verticals de continguts: informació a la persona de risc i convivents, la salut emocional, l’activitat física i mental, l’alimentació, les relacions socials i l’atenció a la salut.

La directora de l’Àrea de Ciutadania, Innovació i Usuari remarca el treball previ dels missatges perquè, exposa, que no es “simplement dir-li a algú que pel fet de tenir un major risc es quedi a casa seva”. Romà afegeix que, en el cas hipotètic que aquesta gent només fes cas a la directriu de no moure’s, “segurament podria tenir complicacions en salut emocional o mental, d’estat cognitiu o de mobilitat. Per tant treballem altres accions que ens permetin contrarestar aquest canvi d’hàbits que els hi estem fent generar”, concreta.

La campanya es fa extensible a les xarxes socials, un dels canals més directes per a la ciutadania i que ha tingut un major creixement des de principis de la pandèmia. Les informacions també es compartiran en falques de ràdio i amb fulletons que ja s’estan repartint als centres d’atenció primària.

Accions al juliol i l’octubre: 5,5 milions de missatges SMS a la ciutadania per prevenir possibles contagis

Entre els mesos de juliol i octubre, des de Salut es van enviar prop de 5,5 milions de missatges SMS per alertar a la població de com protegir-se davant possibles contagis de la COVID-19. Els missatges es van enviar tant a les persones vulnerables i de més edat com a la ciutadania, fent una crida a no abaixar la guàrdia davant l’increment de nous casos.

Entre totes les recomanacions es va explicar la importància d’extremar la precaució en els dies vinents, incrementant les mesures de protecció, així com protegir les persones amb alguna condició de risc. També es va informar sobre la importància de reduir la interacció social i la mobilitat.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -