14.3 C
Amposta

Salut contempla un desconfinament en 4 fases per finals d’abril

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat no aixecar el confinament total ara i esperar fins a finals d’abril. Ha assegurat que Catalunya està a punt d’arribar al pic i que relaxar el confinament a partir de dimarts, com vol l’executiu de Pedro Sánchez, posaria en risc la població i també el sistema sanitari.

Vergés ha acusat el govern espanyol de precipitar-se i ha afirmat que els treballadors que no són essencials no haurien de tornar a la feina fins a finals d’abril. “Si es fa abans, l’evolució controlada podria canviar”, ha dit.

La consellera assegura que les mesures de confinament aplicades fins ara han funcionat i que és clau mantenir aquesta situació: “No s’hi valen precipitacions. Una obertura prematura del confinament pot provocar un repunt de casos i un nou pic. No ens la podem jugar perquè és molt diferent tenir un rebrot ara que una segona onada quan aquest brot ja hagi baixat. Necessitem que no hi hagi presses”.

Per protegir la població, abans de començar el desconfinament “s’han de tenir controlats els focus calents, com els avis i àvies que són a les residències o als seus domicilis”, assegura Vergés.

Acompanyada del secretari de Salut Pública, Joan Guix, i del director general de Recerca i Innovació del Departament de Salut, Robert Fabregat, han explicat les quatre fases que hauria de tenir “un desconfinament de forma segura” per arribar al que han qualificat de “nova normalitat”

Quatre fases de desconfinament a partir de finals d’abril

Finals d’abril és la data que han fixat Vergés i Guix per iniciar un desconfinament progressiu. Guix ha dit que l’objectiu principal de la seva actuació és “desescalar amb garanties de seguretat posant la salut pública al davant i no lligat a cronogrames poc justificats”.

El secretari de Salut Pública ha explicat les quatre fases per començar “aquesta nova normalitat”:

  • 1. Primera fase

Retorn de persones sanes a llocs de treball no essencials; compliment de mesures de distanciament social; adaptar els serveis de mobilitat a la flexibilitat laboral per evitar aglomeracions en hora punta.

Guix ha afirmat que en aquesta primera fase es recomana molt especialment l’ús de mascareta quirúrgica o higiènica.

  • 2. Segona fase

Les persones sanes, més enllà de per motius de feina, podrien sortir al carrersense que fos un motiu de necessitat bàsica, d’una manera limitada i progressiva. Això també seria aplicable als infants.

  • 3. Tercera fase

Obertura de restaurants i bars, amb l’aforament limitat per complir el distanciament social.

  • 4. Quarta i última fase

Obertura d’equipaments culturals i reobertura d’escoles garantint el distanciament social i les mesures d’higiene.

Realització de tests PCR per tornar a la normalitat

“Per poder passar al desconfinament i a una certa normalitat també cal realitzar tests, conèixer la realitat”, ha assgurat Guix. El director general de Recerca i Innovació del Departament de Salut ha apuntat que treballen per poder augmentar aquesta capacitat de detecció precoç les pròximes setmanes: “Els tests ràpids ens permeten rapidesa, però necessitem PCRs per confirmar els casos que surten negatius. Tenim capacitat oer augmentar fins a 1.800 o 2.000 els PCRs al dia”.

Fabregat assegura que estudien fer proves a pacients asimptomàtics i també fer-ne a les residències. Si no s’han fet més test PCR fins ara ha estat “per manca de kits i també de professionals de laboratoris”.

Mesures de confinament aplicades fins ara

Vergés considera que les mesures aplicades fins ara han funcionat i que el sistema sanitari ha donat una bona resposta: “Aquest virus afecta d’una manera greu el 15 % dels casos. La capacitat de llits per als crítics ha estat la prioritat. Estem fent tot el possible per augmentar la capacitat del nostre sistema sanitari, però no serveix de re sense l’esforç per reduir l’epidèmia”.

Ha destacat els més de 2.000 llits de crítics que s’han habilitat i el seguiment des de l’atenció primària de gairebé 100.000 persones amb Covid-19, “confirmades o amb sospites”.

En aquest sentit, Guix ha afegit que cal mantenir el sistema de vigilància i la capacitat de detectar els casos de Covid-19 com més aviat millor per aïllar-los i monitoritzar l’epidèmia

Font: CCMA

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -