14.3 C
Amposta

Rihihiu reuneix al Mas de Barberans més de 600 visitants amb un programa artístic sobre ruralitat, tradicions i perspectiva de gènere

El diumenge va tancar portes al Mas de Barberans la versió d'estiu del festival d'arts vivies i subversives de la Plana del Montsià

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’edició d’estiu del festival RIHIHIU va cloure diumenge a la nit després de tres dies d’activitats i amb la sensació d’haver complert amb escreix totes les expectatives. La música, el circ, la poesia, la fotografia i els debats intergeneracionals han omplert els racons del poble. “Vam engegar el festival fa tres anys, però era el primer cop que programàvem una edició del certamen al Mas de Barberans. I l’acollida ha estat excepcional: hi ha hagut una molt bona participació als actes, hem redescobert espais i hem generat nous debats sobre el món rural, les tradicions i les identitats de gènere. Vam aconseguir portar-hi la màgia del Rihihiu”, explica Anna Zaera, codirectora del certamen.

Divendres, el cantant, músic i performer Adriano Galante hi va presentar el nou disc Toda una alegria, un àlbum de debut que ha començat a girar aquest estiu amb una formació especial en directe, plena de veus, percussions i capes sonores. “Dissabte, el poeta i performer Oriol Sauleda va liderar una cercavila acompanyat de la banda instrumental de la Plana del Montsià, amb un espectacle que va fusionar la cultura popular i la crítica social. Vam sortir de la plaça de l’Església i, per primer cop, vam portar la música i l’experimentació fins al Mirador, un espai que mai s’havia intervingut artísticament”, comenta Zaera. A la nit, Joana Gomila i Laia Vallès van presentar Paradís, un disc que va combinar sonoritats electròniques, cants folklòrics i poesia.

Diumenge es va presentar l’exposició fotogràfica El crit del rihihiu d’Iris Muñoz al Museu de la Pauma, sobre la vida als pobles del Mas de Barberans i Santa Bàrbara. El retrat d’una generació de persones vinculades al món agrari. A continuació s’inicià el col·loqui El gest i les noves formes d’art, amb Oriol Escursell (Nilak), Iris Muñoz (Fotògrafa), Anna Vizcarro (Lo Fil de la Vida), Simone Simons (Artista sonora i artesana), amb la moderació de la periodista Laia Beltran. “La xerrada va ser una expressió de reflexió col·lectiva. De fet, molts visitants ens han fet arribar el seu agraïment pel valor comunitari de les propostes que hem presentat al festival”, assegura Zaera. Finalment, la companyia de circ Eia va cloure el festival amb Espera, una proposta coreogràfica que va combinar acrobàcies i elements artesanals fets amb fibres vegetals. 

Rihihiu 2023

A la tardor, Santa Bàrbara

L’activitat del Rihihiu tornarà el tercer cap de setmana d’octubre —del 20 al 22 d’octubre— a la població veïna de Santa Bàrbara amb, entre altres, el quartet de música clàssica Accent Ensemble.  La formació tortosina ha recuperat partitures inèdites d’autors i autores de les Terres de l’Ebre i ha posat èmfasi en els treballs de dones compositores. A més, el programa de tardor també inclourà la pianista Marina Herlop, una de les màxims exponents de la música electrònica al nostre país, oferirà un concert en el qual transformarà la seva formació musical clàssica en pura avantguarda. 

Rihihiu aporta una revisió de la cultura popular des d’una perspectiva feminista i queer que promogui el pensament des de l’actitud festiva i carnavalesca. No només vol afavorir l’exhibició d’art contemporani sinó també promoure la creació comunitària sobre el territori a través de residències artístiques i la implicació de col·lectius locals. Rihihiu forma part d’un moviment cultural que els darrers deu anys ha aconseguit creat una xarxa de projectes contemporanis de diverses disciplines a les Terres de l’Ebre, que ha generat sinergies entre els professionals i ha permès la creació d’una indústria cultural potent fora de les grans capitals.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -