14.3 C
Amposta

Professionals sanitaris convoquen una manifestació en contra el nou conveni de l’ICS pel 27 de gener

Titllen el preacord "d'injust i classista", afirmen sentir-se "menystinguts" i avisen que tenen "capacitat de lluita"

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La plataforma sindical Vaga Unitària contra el Preacord ICS ha convocat una manifestació el proper 27 de gener adreçada a tot el personal al servei de l’Institut Català de la Salut (ICS) i a la ciutadania. La protesta pretén reivindicar una sanitat pública de qualitat i rebutjar el nou conveni, conegut com a III Acord, pactat amb els sindicats majoritaris. La plataforma ha titllat el preacord “d’injust” i “classista” perquè, segons calcula, dels 320 milions d’euros que el Govern vol destinar a millorar l’anterior conveni, el 52% serà pels metges. Ha acusat el conseller de Salut, Manel Balcells, de “menystenir” la resta de categories i ha dit que si no se’ls escolta pujaran el nivell de les protestes: “Tenim capacitat de lluita”, han avisat.

Els membres de la plataforma, integrada pels sindicats Som Sanitat, Intersindical, CATAC – CTS, Som Intersindical i Sin Nosostras No Late la Enfermeria, han recordat que les mobilitzacions convocades a mitjan desembre, van comportar que el Parlament aprovés una moció que instava el Govern a augmentar el 5% salarial retallat des del 2010, i a negociar un nou acord de condicions laborals “equitatiu” per a totes les categories professionals dins l’Institut Català de la Salut.

Ernestro Sastre, de Som Sindical, ha dit que són conscients que aquesta moció no és vinculant, però ha lamentat que el conseller Balcells estigui adoptant una postura “d’amagar el cap sota l’ala”. Ha avisat que hi ha un conflicte real i ha demanat al Govern i al responsable de Salut que plantegin totes les vies de solució possibles per evitar que el problema s’enquisti. “El primer pas indispensable és escoltar i veiem que hi ha dificultats per fer-ho”, ha considerat. En aquest sentit, ha dit que el III Acord ha estat “una oportunitat perduda” i ha esdevingut “l’espurna que ha encès totes les tensions que fa anys que s’arrosseguen”.  

Per la seva banda, Enrike Ilundain, de CATAC – CTS han lamentat el “greuge comparatiu” que suposa el preacord i que el conseller estigui “fent-se l’orni”. Així, ha criticat que vulgui presentar aquest conflicte com desavinences entre sindicats minoritaris: “Suposem el 30% dels delegats de totes les Juntes de Personal de l’ICS”, ha advertit Ilundain que ha demanat a alguns sindicats majoritaris que han signat l’acord a contracor perquè tenen “interessos corporatius” que s’ho repensin: “Cridem a la responsabilitat de tothom”, ha dit el membre de CATAC – CTS que ha assegurat que aquest conflicte està afectant el funcionament dels equips professionals. 

Juanma Martín, de CGT, ha demanat la implicació de la ciutadania, perquè els usuaris de la sanitat pública es veuran afectats per totes aquestes qüestions. Ha advertit que el dia 27 hi ha una gran oportunitat d’alçar la veu i ha avisat que si no se’ls escolta s’anirà apujant el nivell de les mobilitzacions i accions de protestes. “Sabem que és una lluita llarga però tenim resistència i capacitat combativa”, ha remarcat.

En aquest mateix sentit s’ha expressat Noemí Boix, de Som Sanitat, que ha lamentat que després de tot el que han passat els professionals es vulgui aprovar un acord “desproporcionat i classista, en què el 50% de la partida econòmica només es destina a millores del 20% de la plantilla”. Ha avisat que el III Acord és “nefast per a totes les categories, sense distinció” i ha afegit que perjudica sobretot les que menys cobren.

També han estat presents en aquesta roda de premsa la coordinadora d’Intersindical, Glòria Barrientos, que ha demanat “menys copets a l’esquena i més reconeixement”; i Raquel Oliver, de Sin Nosotras No Late la Enfermeria, que ha demanat als ciutadans que se sumin a la mobilització. 

A banda d ela manifestació del dia 27 de gener, la plataforma ha previst dues jornades de vaga els dies 17 i 24 d’aquest mes. La primera convocatòria anirà acompanyada d’una mobilització que sortirà de plaça Universitat. 

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -