EbreNotícies

Presenten la biografia de Martí Rouret, polític de Terres de l’Ebre i home de confiança de Companys

L’escriptor i polític Rafel Bruguera presenta, divendres 28 de febrer a Móra d’Ebre, «Martí Rouret. L’Escala, Móra d’Ebre, Barcelona, Mèxic», referent al mestre i polític republicà que acabaria sent sotssecretari de la Presidència de la Generalitat durant la Guerra Civil

La Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre serà l’escenari, el divendres dia 28 de febrer (19.30 h), de la presentació de la biografia «Martí Rouret. L’Escala, Móra d’Ebre, Barcelona, Mèxic», a càrrec de l’escriptor i polític gironí Rafel Bruguera i editada per la Fundació Josep Irla. Es tracta d’una obra que també inclou articles i poemes del mestre i polític republicà que, des de Terres de l’Ebre, arribaria a ser sotssecretari de la Presidència de la Generalitat entre el 1936 i 1939. A Móra d’Ebre, Corbera d’Ebre, Tortosa -i també a El Catllar, al Tarragonès-, Rouret va exercir de mestre i va iniciar la que seria una fructífera carrera política. La presentació del llibre, organitzada per l’Associació Cultural La Riuada i la Fundació Josep Irla, comptarà amb la presència de Josep-Lluís Carod-Rovira, exlíder d’Esquerra Republicana de Catalunya i exvicepresident de la Generalitat; Joan Launes, president de l’Associació Cultural La Riuada; Cinta Agné, portaveu d’ERC a Móra d’Ebre; Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla; i l’autor del llibre, Rafel Bruguera. Es lliurarà gratuïtament un exemplar del llibre a tots els assistents. La publicació consta de dues parts, la biografia i un recull de 105 poemes i articles de Rouret; el pròleg va a càrrec de Carod-Rovira i l’epíleg de José Maria Murià, nebot de Martí Rouret.

Rouret (L’Escala, 1902 – Ciutat de Mèxic, 1968) es va criar a l’Escala (Alt Empordà) i després del seu pas per Móra d’Ebre va ocupar destacats càrrecs de la Catalunya republicana, tot convertint-se en estret col·laborador i home de màxima confiança del president Lluís Companys. La derrota republicana a la Guerra Civil va portar Rouret a l’exili, primer a França i finalment a Mèxic, i al 1954 va ser un dels impulsors de l’elecció de Josep Tarradellas com a president de la Generalitat. Durant la seva carrera polifacètica també va impulsar diferents publicacions.

Rafel Bruguera, actualment diputat al Parlament de Catalunya (PSC i Units per Avançar) i exalcalde de l’Escala, detalla quin protagonisme van tenir les terres tarragonines en la vida de Rouret: «Móra d’Ebre va ser un punt clau per a la seva carrera fructífera, el recorden molt. Hi va arribar al 1926 per ser mestre del Centre Instructiu Democràtic (CID) i l’any següent es convertiria en el director i empresari de l’escola; també va ser mestre a Corbera d’Ebre, Tortosa i el Catllar». Segons l’autor del llibre, «el CID era un centre privat que havia fundat la Joventut Republicana i Rouret encaixava molt amb la filosofia de l’escola, que era laica, moderna i participativa. Era privada, però amb vocació pública i va ser un centre d’agitació cultural perquè també feien teatre, excursions, ballaven sardanes…»

Rouret també va fundar la revista mensual La Riuada i L’Ideal de L’Ebre «i a partir d’aquí va fundar la Federació Republicana Federal Socialista de la Ribera d’Ebre, que després s’integraria a ERC». També va ser regidor i alcalde de Móra d’Ebre com a president de la gestora municipal. La carrera política la seguiria quan «va ser escollit diputat a la Diputació Provisional de la Generalitat, que eren els encarregats de redactar l’Estatut de Núria, i després va ser diputat per Tarragona. Més tard, va fer pràcticament tota la carrera política a Barcelona, on seguia com a diputat per Tarragona i s’ocupava de temes tarragonins». Per aquest motiu, segons Bruguera, «els fets d’octubre del 34 l’agafen a Tarragona, és empresonat i detingut allà, en el vaixell ancorat Manuel Arnús».

Bruguera considera que el càrrec de sotssecretari de la Presidència de la Generalitat va ser el «més important i llarg» que va ostentar, era una tasca «de màxima confiança de Lluís Companys, durant tota la Guerra Civil en va ser la seva mà dreta». Va començar a preparar aquest llibre al 2015 mitjançant el «treball de recerca i de buidatge d’hemeroteca de notícies i articles» i endinsant-se a «arxius de referència» com el del Parlament de Catalunya, l’Arxiu Nacional de Catalunya, el de Salamanca i els d’àmbit més local com els de l’Escala o Móra d’Ebre. Bruguera, que com a contacte familiar de Rouret ha tingut el seu nebot resident a Mèxic, José María Murià, considera que «la part més complicada del llibre va ser el que tracta l’expedient i la repressió per haver entrat a la maçoneria, al 1938. He necessitat l’ajuda d’un expert en aquest tema».

Redacció – J. V.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close