Una de les dades que més interessa i se segueix diàriament en aquesta crisi sanitària a les Terres de l’Ebre és la del nombre de persones contagiades per la Covid-19. Unes dades que s’han anat informant des de l’inici des del Departament de Salut però a poc a poc s’ha anat millorant el format. Actualment els mitjans de comunicació del territori reben una taula com la següent:
En aquesta taula s’envia diàriament entre les 22 hores i les 23 hores i s’afegeixen totes les noves dades del dia. És a dir, les dades que mostra la taula són acumulatives, per tant, són dades totals des del primer dia que es va detectar el primer cas. Els protocols han anat canviant i la manera d’informar dels casos també. En un principi aquesta taula no s’enviava i tampoc hi havia els mapes interactius de casos de Covid-19. Aquests mapes tenen l’objectiu d’obtenir una millor descripció i anàlisi del nombre de casos positius i de casos sospitosos arreu de Catalunya. Aquestes dades estan disponibles a l’apartat dels mapes interactius de Dades Actualitzades SARS-COVID-19 que ha dissenyat l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) a partir de les dades del registre RSAcovid19 del Departament de Salut. Ofereixen informació actualitzada a la ciutadania sobre l’evolució de la pandèmia arreu del territori català.
Els mapes interactius de casos per municipis i per les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) mostren el nombre de casos acumulats, des de l’inici fins a la data de l’última actualització de les dades, que han donat positiu després de realitzar una prova diagnòstica de PCR o un test ràpid.
S’inclouen també les xifres sobre els casos sospitosos acumulats, que és una de les novetats que va incloure el sistema posteriorment. Una altra de les novetats és la publicació del Mapa de mortalitat per comarques. La font d’informació per a aquest mapa és també el registre RSAcovid19 del Departament de Salut, incloent-hi les dades de defuncions notificades per part de les empreses de serveis funeraris, en les quals es declara el nombre de casos de mort per Covid-19, tant de casos positius com de sospitosos.
En aquests moments a les Terres de l’Ebre no hi ha cap persona ingressada a la Unitat de Cures Intensives (UCI) per coronavirus i tampoc hi ha cap cas actiu a les residències. A més, fa tres setmanes que no es registra cap nova mort per la Covid-19 i en total al territori hi han hagut 42 morts, 3 de les quals encara no s’han pogut classificar per manca d’informació.
Quan es considera un cas positiu?
Actualment sol es consideren casos confirmats de coronavirus els que han donat positiu en una prova PCR o test ràpid. Però no sempre ha estat així, al començament quan hi havia falta de tests es considerava positiu confirmat qualsevol persones que mostrava símptomes de la malaltia i se li havia realitzat una ecografia o una placa i un professional sanitari ho havia notificat com a positiu. Per tant, els protocols han anat canviant i cada vegada s’intenta filar més prim.
Quan es considera un cas sospitós?
Els casos sospitosos no s’han informat des del principi, van començar a informar-se a mitjans del mes d’abril. Són persones que presenten símptomes i que, sense prova diagnòstica feta, un professional facultatiu classifica com a possible cas. Les persones que es trobaven en aquesta situació les primeres setmanes se’ls recomanava que es quedessin a casa i si tenien complicacions truquessin al 061 o a un centre sanitari per si els feia falta assistència hospitalària. Des de l’entrada a la fase 1, el dilluns 11 de maig, la Regió Sanitària Terres de l’Ebre realitza proves PCR a tots els sospitosos que consideren els professionals sanitaris.
Les dades que s’informen sobre el coronavirus, que hem explicat anteriorment, són dades que poden anar variant segons els criteris sanitaris del moment. No són inamovibles sinó que són canviants perquè han d’adaptar-se a cada moment de la pandèmia.
Tipus de tests per al coronavirus
Hi ha tres tipus diferents de tests per al coronavirus, amb diferents finalitats i limitacions.
1. Test mitjançant RT-PCR: la prova de referència
Aquest test s’utilitza per identificar les persones que estan infectades pel virus. Fins ara, ha estat la més utilitzada per confirmar els casos de Covid-19 a Espanya i altres països. És la més fiable (menor quantitat de falsos positius i falsos negatius) i està recomanada per autoritats sanitàries com l’OMS.
No obstant això, compta amb la limitació que requereix com a mínim diverses hores per a la seva realització en un laboratori amb equipament específic i personal format per a això. És a dir, no és possible obtenir resultats en el mateix moment i lloc en què es troba el pacient sospitós de coronavirus.
El test es basa en la reacció en cadena de la polimerasa en temps real (RT-PCR), una tècnica derivada d’una invenció premiada amb el Nobel de química el 1993. La prova identifica la presència de coronavirus en mostres biològiques (principalment secrecions respiratòries) mitjançant la detecció del seu arn (el seu material genètic). Només si hi ha seqüències genètiques específiques de gens del coronavirus, es produeix l’expansió del seu ARN, el que acaba donant un senyal de fluorescència que marca la prova com a positiva.
2. Test d’antígens de coronavirus: el test ràpid
Permet saber si un pacient és positiu per coronavirus en tan sols 10-15 minuts. D’aparença similar a un test d’embaràs, detecta certes proteïnes de virus (antígens) en secrecions respiratòries. És menys fiable que la prova per RT-PCR, però possibilita accelerar la confirmació d’infectats per coronavirus i realitzar els tests en el seu propi domicili, una cosa urgent en aquests moments en què hi ha molts casos sospitosos.
La probabilitat de diagnosticar correctament a una persona amb coronavirus (sensibilitat), depèn de la fase en què es trobi el pacient, ja que la càrrega viral (la quantitat de virus present en el cos humà) varia al llarg de les diferents etapes d’infecció. Quan hi ha símptomes, la sensibilitat és superior al 90%, però sense símptomes aquesta descendeix al 60%. A causa d’aquesta limitació, no es considera un test diagnòstic definitiu, sinó de cribratge. En els casos dubtosos és necessària la realització de la prova RT-PCR o repetir el test d’antígens més tard (quan hi hagi més símptomes) per confirmar o descartar la presència de coronavirus.
3. Test d’anticossos: la prova sobre l’exposició a virus
Aquesta prova va dirigida a conèixer si una persona ha estat exposada prèviament al virus i, en la majoria dels casos, si s’ha recuperat (encara que pot haver-hi casos de persones que donin positiu i encara estiguin infectades pel virus). És a dir, no són útils per saber si una persona està infectada pel coronavirus, per tant, aquests tests no es consideren positius ni sospitosos.
Aquest test serà especialment valuós en un futur pròxim per conèixer quin percentatge de la població ha passat ja la Covid-19 (i és, en principi, immune), el que servirà de guia als epidemiòlegs per decidir què fer quan la quarantena acabi. El test es realitza sobre una mostra de sang i els anticossos que es detecten són les immunoglobulines M i G (IgM / IgG), proteïnes produïdes pel sistema immunitari de la persona, com a resposta defensiva al coronavirus. Les IgM són els anticossos que es produeixen de forma primerenca durant la infecció i les IgG apareixen de forma tardana, persistint al llarg del temps. Igual que el test d’antígens, aquesta prova d’anticossos es realitza de forma senzilla i ofereix resultats en 10 o 15 minuts.
Redacció – Ll. S.