14.3 C
Amposta

Per què ens tracten així les administracions?

L'empresa de biometàgas de la Galera farà la producció de biometà a partir d'aliments caducats 65%, residus orgànics industrials 20% i una petita producció 15% de sansa, gallinassa i purins amb una producció anual de 50.000 tones, però la gran producció vindrà de fora, concretament de Barcelona

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

A Catalunya tot sent la segona comunitat per darrere de l’Aragó, tenim més porcs que persones i els seus excrements han contaminat més del 40% dels aqüífers del país i segons l’organització Pacma es podrien omplir cada any més de sis mil piscines olímpiques. El gran problema d’aquesta contaminació és l’acumulació amb basses a l’aire lliure, que provoquen filtracions a terra i van directament a les aigües soterrades, després a l’aigua de boca que beuen els ciutadans, estan contaminats els aqüífers i l’aigua de gairebé 140 municipis segons informes de l’Agència Catalana de l’Aigua i aquestes activitats estan convertint el país en el segon gran femer d’Europa. La ubicació d’explotacions de porcí mitjanes, petites o grans es troben en el litoral barcelonès, la Segarra a Lleida, interior de la província de Girona i a les comarques del Baix Ebre i el Montsià. L’agroindustrial en la qual està el porcí, és el 3,6% del PIB de Catalunya i el 18,5 de la regió. Anualment se sacrifiquen més de vint milions d’aquests animals, una part pel consum interior i l’altre que s’exporta al nord d’Europa com Bèlgica i Holanda.

Les comarques del baix Ebre i el Montsià estan dins l’agenda dels territoris marcats per la producció de porcí de la Generalitat de Catalunya amb una cabanya de porcí important, però lluny de les grans explotacions, aquí hi tenim mitjanes i petites explotacions, amb una cabanya que no supera els 50.000 individus, important pels purins que generen i que s’han de valorar. Per fer bones les directrius Europees i arribar al 2050 amb residus zero la Generalitat i Ajuntaments volen fer el tractament d’aquests residus a la comarca tant del Baix Ebre com el Montsià.

El Montsià on s’ha instal·lat una empresa de Biometà, la Galera, que en principi quan estigui a ple rendiment volen valorar 50.000 Ton de residus per fer-ne biometà, és una energia que la contaminació atmosfèrica que fa és d’un 7 a 9% un paràmetre acceptable per la salut de les persones. A la comarca segons la informació de l’atles del món rural 2022 la cabanya de proci estaria a l’entorn entre 12 mil i 15 mil individus distribuïts en 101 explotacions, prenem la xifra baixa per assegurar aquesta informació, un porc produeix uns 5 kg de dejeccions al dia que multiplicats pel total d’individus de la cabanya dona 60.000 kg al dia de dejeccions, si multipliquem per 365 dies que té l’any tenim una producció anual de 21.900.000 kg (21.900 Ton) que s’han de valorar a la planta de gas de la Galera. Aquesta planta té la intenció de produir 50.000 Ton a l’any a plena producció pel qual podem deduir que falten 18.100 Ton que les portaran de fora a base d’aliments caducats i altres residus industrials orgànics a més de la sansa, purins i gallinassa d’alguns socis. Si fem el percentatge de valoració d’aquests residus orgànics esmentats, tenim el 65% d’aliments envasats, el 20% de residus industrials orgànics i el 15% de sansa, gallinassa i purins, per fer una producció de 500 m cúbics a l’hora de biometà.

Podem veure el que ens diuen les xifres sobre el discurs que ens estan venent a la comarca tant les administracions locals, comarcals i nacionals, volen valorar residus que, ambientalment parlant, son un problema per la comarca a transport zero, però ens estan mentint, només el 15% es correspon aquest discurs de sostenibilitat, el que guanyem en una fira o perdem en un mercat, les alliberacions a l’atmosfera del procés per fer biometà si és sostenible, el que no ho és son els transports que hauran de portar els residus des de Barcelona provocant una contaminació provada de PST pel combustible d’aquests. La conselleria d’Acció Climàtica permet aquesta perversió, aquest engany per fer bons els resultats de la seva política entorn l’objectiu de zero residus i contaminació, la permissibilitat és un greu error que al final hauran d’explicar a les autoritats ambientals Europees, però m’entres tant permeten que ens continuïn contaminant, contravenint totes les directives ambientals de la UE, polítics que no arriben ni a preferent, per fer un símil futbolístic, però de primera pel que fa a la contaminació. Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -