14.3 C
Amposta

Peníscola i Alcalà ja s’han oblidat del temporal Gloria

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els recursos contenciosos-administratius presentats pels propietaris de terrenys al litoral nord de la província, així com pels ajuntaments de Peníscola, Alcalà de Xivert i Orpesa, reclamen l’anul·lació total de el Pla d’Actuació Territorial de la Infraestructura verda del Litoral (Pativel) que, precisament, la Generalitat vol reforçar i impulsar.

En ple debat sobre com afrontar la reparació dels danys causats per la borrasca Gloria al litoral i quines mesures preventives executar per evitar mals majors, la Generalitat anunciava la passada setmana respecte al Pativel que s’ha acordat que els tècnics «estudiïn possibles millores per adaptar-los a la nova realitat». També pretenen actuar sobre el Pla d’Actuació Territorial de el Risc d’Inundació de la Comunitat Valenciana (Patricova).

Mentre el Govern autonòmic defensa una postura que sembla encara més proteccionista, les peticions dels afectats pel Pativel van en sentit totalment contrari i sol·liciten al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) deixar sense efecte aquest pla de litoral. «Totes demanen la nul·litat del Pativel perquè és una disposició general i persegueixen la nul·litat total», explica José Manuel Palau, advocat i soci del despatx Gómez Acebo & Pombo, on dirigeix ​​el departament d’Urbanisme. Aquest bufet és el que s’encarrega de la defensa dels interessos de propietaris de Peníscola, Alcalà de Xivert i Vinaròs.

Entre els motius de nul·litat, els recurrents al·leguen una «incorrecta tramitació» del Pativel i l’absència de determinats documents necessaris, com «l’econòmic-financer i l’informe d’impacte de gènere». Tot i que la principal línia de flotació va l’efecte que provoca, segons les àrees. «El Pativel deixa sense efecte l’edificabilitat en moltes zones».

És aquí on rau un dels principals problemes, al frenar possibles desenvolupaments urbanístics i inversions en municipis clarament turístics. De totes maneres, la seva aplicació, tot i aprovar-se en l’any 2018 després de rebre més de 4.000 al·legacions, no ha tingut efecte. Segons explica aquest advocat els ajuntaments, per incorporar els preceptes del Pativel, han de revisar els seus plans generals, per a això es requereixen de sis a set anys.

Quant a la revisió anunciada pel Consell, Palau creu que això només es quedarà en paraules, perquè considera que, tot i que el Pativel s’hagués aplicat, les conseqüències de l’temporal haguessin estat les mateixes. «No es pot endurir més del que està. El problema de la costa és el que ja està fet i no té solució », sosté.

Per la seva banda, l’alcalde de Peníscola, Andrés Martínez, ha lamentat que el Consell no tingués en compte, en el seu moment, les al·legacions al respecte, ja que planteja en la línia de costa, a la zona sud, una protecció a dos nivells, però amb les limitacions del tram inicial, mentre que la resta de municipis, a excepció d’un altre d’Alacant, només compten amb un nivell. «A la vista de la incidència del temporal i de el canvi climàtic està clar que cal un replantejament urbanístic, però des del consens de totes les parts, és a dir, afectats, ajuntaments i la resta d’administracions, però el primer que cal fer ara és invertir en recuperar la costa», assegura l’alcalde.

«No volem que s’escorrin d’estudi, primer cal reconstruir tot, i després que es replantegin el que considerin. Les inversions han d’arribar perquè les platges estan destrossades i en dues setmanes comencen la temporada turística, que és fonamental per a la nostra economia», explica.

En el cas d’Alcalà, la part més afectada és la corresponent a sud de la costa d’Alcossebre i l’entorn de Capicorb. Fins conèixer els plans de l’Executiu valencià, al respecte del Pativel, l’alcalde de la localitat, Francisco Juan, insisteix que la postura de l’Ajuntament «segueix sent la mateixa» que han defensat davant els tribunals. «Demanem un Pativel consensuat amb els municipis i que contempli alternatives. Sempre hem defensat que ha de protegir el medi ambient, però no a costa de desclassificar i deixar sense drets als propietaris. Hem exigit una major capacitat de diàleg per part de la Generalitat, que ara al anunciar pel seu compte que hi haurà un enduriment del Pativel, sense haver contactat amb els municipis, mostra una altra vegada la poca capacitat de consens», indica.

La Conselleria de Política Territorial és l’administració competent en aquesta matèria, però no es va pronunciar sobre el full de ruta a seguir ara.

Font: El Periódico Mediterréneo

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -