14.3 C
Amposta

Onada de solidaritat amb el ramader de la Torre de l’Espanyol

El més vist

- Advertisement -
Neix un bri d’esperança enmig de la desgràcia que està arrasant l’Ebre. Un ramader de Prats de Lluçanès ha llançat una proposta a través de les xarxes per ajudar el ramader de la Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre) que ha perdut 200 xais per culpa de les flames. En poques hores la proposta ha generat una gran onada de solidaritat i s’ha fet viral. “Si ell vol tornar a tenir ovelles, per caps de bestiar no serà”, ha explicat Abel Peraire. De moment ja hi ha una vintena llarga de propietaris d’explotacions d’arreu dels Països Catalans que han ofert animals al seu col·lega ebrenc. Si ell accepta, s’encetarà una campanya de micro mecenatge que sufragarà el cost de la recollida i trasllat dels caps de bestiar. “El territori està amb el territori i la bona gestió que en fan ramats com aquest que s’ha perdut no volem que desaparegui”, ha destacat Peraire.
Un grup de Whats App on hi ha ramaders i pagesos de tot Catalunya va començar a bullir aquest dimecres al vespre després de conèixer la notícia que un ramader de la Torre de l’Espanyol ho havia perdut tot, amb un ramat de 200 xais inclòs. La desgràcia els va colpir molt i van decidir fer-hi alguna cosa, “aportar el nostre granet de sorra”, ha explicat Abel Peraire, un dels ramaders del grup. “Sabem que a la zona hi ha moltes persones damnificades, però el ramader és el que ens tocava de més a prop”, ha assenyalat. La resposta del sector i de la gent en general els ha sorprès gratament i Peraire no té paraules per agrair totes les mostres de suport.

- Advertisement -

Ara per ara, una vintena llarga de ramaders que van des de la Catalunya Nord fins al País Valencià ja s’han compromès a regalar bestiar al ramader perjudicat. La proposta de moment és això, una proposta, i encara han de parlar amb el propietari sobre com ho veu, què vol fer i si té ganes o no de tornar a començar de nou. “Nosaltres tampoc som ningú per obligar-lo que torni a posar el ramat”. “Tot està molt verd encara, i el ramader ha de pair tot el què ha passat. Ho entenem perfectament i, si ens passés a nosaltres, no sabem com reaccionaríem”, ha dit Abel Peraire. “Si ell vol, la iniciativa tirarà endavant”, ha afegit.

Al darrere d’aquesta iniciativa també hi ha una altra cara que és la defensa ferma dels pagesos i ramaders del territori. Segons ha explicat Abel Peraire, la proposta també és una empenta perquè el territori “no es perdi”. Disposar d’animals que pasturin pel bosc ajuda a mantenir net l’espai forestal i ajudar a fer-ne una bona gestió que, a la vegada, és molt costosa. En aquest sentit, “si allà hi havia un ramat que feia una bona gestió no pot deixar perdre”.

En un país en què el 60% és superfície forestal, són conscients que la gestió de tot aquest espai és molt cara, “però caldria trobar la manera d’aprofitar tots els recursos que ja tenim i gestionar-ho de manera que ramaders, pagesos i administració col·laborin”. Peraire ha destacat la frase popular ‘els focs s’apaguen a l’hivern’ i ha recordat que una bona gestió del territori fora de la temporada de temperatures extremes és imprescindible.

“Si quan passeges ara que fa tanta calor et trobes un arbre amb ombra, ho agraeixes. Però si en canvi l’arbre està envoltat de bardisses no tindràs gens d’ombra i t’hauràs de quedar sota el sol”. Peraire ha explicat que la seva lluita està en la cura del territori on viuen i del que viuen “i que la gestió que en pugui fer un ramader no s’apagui per la desgràcia que hi ha hagut en aquests moments”, en referència a l’incendi que crema a l’Ebre.

“Això tampoc vol dir que si hi ha bestiar al bosc no hi hagi cap incendi”, ha matisat, “i aquest any serà un exemple d’això,”. Amb tot, per aquest ramader encara hi ha moltes coses a fer, com per exemple recuperar bancals o l’establiment de franges de tallafocs.

Font: ACN

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -