14.3 C
Amposta

Noves UCI mòbils per atendre pacients crítics arreu del territori

Estan formades per professionals del SEM i dels principals hospitals especialitzats catalans i donaran assistència als hospitals comarcals

El més vist

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -

Noves unitats mòbils especialitzades i circuits acordats per al tractament i trasllat dels malalts crítics d’alta complexitat. Salut ha posat en marxa un nou projecte amb el qual es millora l’atenció i el transport d’una tipologia de pacient que requereix unes tecnologies molt concretes i uns professionals amb una expertesa molt determinada. Es calcula que anualment el sistema atén prop de 1.400 malalts amb aquestes característiques. La xifra pot  augmentar a causa de la pandèmia de la COVID-19.

L’acord entre els centres i Salut garanteix una estructura solida en les unitats mòbils. El nou projecte també contempla completar i millorar l’equipament de les ambulàncies.

L’objectiu principal, segons explica el director del CatSalut, Adria Comella, és “garantir l’equitat d’accés a qualsevol ciutadà per millorar la qualitat en l’assistència sanitària del pacient crític complex quan aquest es trobi en un entorn hospitalari que, per les seves característiques, hagi assolit ja el sostre terapèutic i necessiti una atenció encara més especialitzada”.

El Servei Catala de la Salut (CatSalut) és l’ens encarregat de liderar el projecte. L’entitat ha establert de la ma dels experts els criteris clínics del tractament i trasllat del pacient, així com dels fluxos entre centres. Per la seva part, el Sistema d’Emergències Mediques (SEM) es l’ens encarregat de coordinar i garantir els circuits establerts. També ha adquirit dues unitats mòbils súper especialitzades i una tercera de transport per a pacients que requereixen oxigenació extracorporia. El projecte compta amb la participacio de cinc hospitals: l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital Clinic de Barcelona, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Vall d’Hebron i l’Hospital Germans Trias i Pujol. Aquests centres aporten els de professionals especialitzats que formaran part de les unitats.

A partir d’ara, quan un malalt critic d’elevada complexitat que es trobi sen una àrea d’urgències UCI que no sigui de tercer nivell i que requereixi valoracio per a trasllat fins a un centre terciari, una ambulancia del SEM, amb personal d’aquests cinc hospitals, es desplaçarà al lloc i començarà a atendre al pacient des del moment de l’arribada de la unitat, amb el coneixement i l’expertesa de la màxima complexitat. Un cop estabilitzat, es procedira al seu trasllat amb tota l’electromedicina necessària i sota control en tot moment, fins a l’arribada a l’hospital de destí.

El gerent del SEM, Antoni Encinas, destaca que “l’acció terapèutica de màxima especialització comença en el lloc on es troba el pacient, avançant així el seu tractament i fent possible el trasllat. De no ser així, en algunes ocasions seria inviable”.

El projecte integra l’alta tecnologia hospitalària, la continuïtat assistencial i la cooperació i estructuració de la xarxa sanitària publica quant als pacients crítics.

Tot plegat, mitjançant una precisa coordinació de fluxos de comunicació amb tots els interlocutors perfectament definits.

Segons la directora de l’Àrea Assistencial del Servei Catala de la Salut, Xènia Acebes, “es tracta d’una activitat pionera, que permetrà fer arribar els coneixements i la tecnologia allà on calgui, i realitzar un trasllat amb qualitat i seguretat a la Unitat de Cures Intensives (UCI) on es garanteixi el diagnòstic i tractament definitiu”.

Això significa que, en cas que qualsevol malalt critic de Catalunya, sigui on sigui, necessiti un suport mèdic mes avançat i especialitzat tingui al seu abast l’accés a un entorn UCI de tercer nivell. Es a dir, unitats ultraespecialitzades on s’atenen casos clínics del màxim nivell de gravetat i complexitat per garantir el millor tractament possible.

Es tracta, doncs, de donar suport als entorns hospitalaris que ho precisin, apropant tant als professionals altament especialitzats així com la tecnologia que esta disponible. “Necessitem aquest personal sanitari especialitzat per poder tractar aquesta tipologia de pacient allà on es requereixi”, apunta Sara Manjón, directora de l’Àrea d’Organitzacions i Professionals del Servei Catala de la Salut. I recalca que un dels altres objectius que busca el projecte es poder estendre el coneixement mèdic per a tot el territori.

 

Implicació hospitalària

Els hospitals de major capacitat tecnològica de Catalunya aglutinen els principals avenços en diferents tècniques de sistemes de suport respiratori i circulatori, així com els coneixements sobre el pacient critic complex. El director general de l’Hospital Clinic de Barcelona, Josep Maria Campistol, destaca com “el projecte obeeix a la necessitat que té avui Catalunya i el nostre sistema sanitari d’atendre correctament aquests malalts estiguin on estiguin. Un projecte molt important que donarà més equitat a tot el territori”. El gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Albert Salazar, fa èmfasi en com aquest treball conjunt ajudarà a que “els hospitals terciaris puguin donar un millor servei a tots els eixos de la resta del territori”.

Així doncs, gracies a la cooperació entre el CatSalut, el SEM i els cinc hospitals, aquest nou servei beneficiarà a aquesta tipologia de malalt que, el seu tractament, requereix personal ultraespecialitzat. La Directora de centre de l’Hospital Universitari de Bellvitge, Cristina Capdevila, explica com “no es tracta només d’un projecte de trasllat sinó un projecte de compartir coneixement tant en el SEM com amb els altres hospitals comarcals”. Per al director de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Antoni Dàvalos, suposa “consolidar una activitat que ja portàvem temps desenvolupant i que aportarà un gran benefici per als pacient de tot el territori”.

Les dues unitats mòbils que es posen a disposició estaran formades tant per professionals del SEM com professionals d’aquests centres hospitalaris especialitzats en aquest àmbit. “Tot el que sigui projectes que donin un millor servei al conjunt de la població, que garanteixin l’equitat, accessibilitat i donin sortida al talent, coneixement i competència científica i tècnica que hi ha dins els hospitals, creiem que és quelcom que ens beneficia en conjunt”, destaca Gemma Craywinckel, directora gerent de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Tipologia de pacient

Amb aquesta nova activitat es donarà la possibilitat a persones en estat crític d’arreu del país d’una assistència de la complexitat que es requereixi sempre que la necessitin. La gran majoria seran malalts pertanyents a una agrupació de patologies, com per exemple, xoc cardiogènic, pacient neurocrític, fracàs multiorgànic o hipotèrmia accidental, entre d’altres. En definitiva, patologies que no es recullen en les instruccions dels codis d’activació ja establerts.

En aquest sentit, a traves de la Central de Coordinació Sanitaria del SEM, i en concret, des de la taula interhospitalària, que compta amb personal especialitzat, s’optimitzaran els recursos per tenir una imatge real de llits disponibles a les UCI de Catalunya i de les necessitats especifiques de cada malalt.

Redacció – E. C.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -