14.3 C
Amposta

Nova campanya d’excavació al jaciment de Coll del Moro, a Gandesa

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquesta setmana han començat els treballs arqueològics al jaciment de Coll del Moro (Gandesa), un assentament iber fortificat d’uns 3.350 metres de la tribu dels ilercavons, que es troba al municipi de Gandesa i que forma part de la Ruta dels Ibers.

En la campanya de 2020 (que anirà del 17 de juny al 10 de juliol) s’intervindrà en dues àrees del conjunt arqueològic: al sector de la necròpolis de Calars i al sector Poblat.

Des de 2014 un equip d’investigació de la Universitat de Barcelona i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica duu a terme treballs d’excavació al jaciment i hi han fet tant prospecció geofísica com pedestre, a la zona d’hàbitat i a les zones baixes que s’estenen a sud i a est del territori de Coll del Moro.

Els treballs estan dirigits per Rafel Jornet (UB), Carme Belarte (ICREA-ICAC), Joan Sanmartí (UB), David Asensio (UB), Jordi Morer (UB) i Jaume Noguera (UB). El projecte compta, a més, amb la col·laboració i suport de l’Ajuntament de Gandesa.

Excavar amb la COVID-19

La planificació i organització de la campanya s’ha vist afectada pel context de la COVID-19 i s’han hagut de prendre diverses mesures per adaptar les condicions de treball a la seguretat necessària i evitar els riscos de contagi.

En primer lloc, s’ha reduït al mínim imprescindible la presència física d’arqueòlegs i arqueòlogues al jaciment i s’han prioritzat aquelles tasques que requereixen de menys personal per a executar-les, com per exemple, les tasques de consolidació i restauració de restes arqueològiques o l’adequació del jaciment.

D’altra banda, s’han escollit treballs arqueològics en aquells sectors del jaciment que, per la seva amplitud, permeten garantir sense problemes les distàncies de seguretat i la resta de normes de seguretat. Una d’aquestes zones és la de les cisternes del poblat.

A més, tots els arqueòlegs i arqueòlogues que participen a la campanya d’excavació han fet un curs de formació i informació sobre el protocol d’actuació a l’excavació per fer front a la COVID-19.

Finalment, s’han minimitzat les pernoctacions. Els arqueòlegs i arqueòlogues que participen en la campanya i són residents de les Terres de l’Ebre s’allotjaran a les seves cases particulars. Els que venen de fora, amb l’Ajuntament de Gandesa s’ha habilitat un espai a l’alberg de temporers amb habitacions individuals i servei de càtering individual per a menjar.

Resultats esperats

Pel que fa l’excavació de l’hàbitat, l’equip es planteja acabar l’excavació de la cisterna (començada els anys 80) i fixar la seqüència cronològica de les diferents fases d’utilització, que podria remuntar al segle VI aC fins el segle III-II aC i que sembla que es reblaria definitivament (dades que caldrà confirmar o matisar amb l’excavació).

Aquesta superposició d’estrats de diferent cronologia, a més, hauria de donar informació rellevant sobre dades paleoambientals: sabem que la cisterna es redueix de mida, aquest fet podria posar-se en relació a un possible descens de la pluviositat durant l’edat del ferro? O és un fet conjuntural de la pròpia dinàmica de creixement urbà de l’assentament?

En tot cas, els investigadors consideren molt rellevant obtenir el màxim de dades possible en un sector clau on previsiblement s’obtindrà informació de la fase fundacional i d’abandonament de l’assentament.

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -