14.3 C
Amposta

Nous aerogeneradors als parcs eòlics de Els Aligars i La Tossa-La Mola d’En Pasqual

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El dilluns 9 de setembre el BOE (Boletín Oficial del Estado) ha publicat l’anunci pel qual els parcs eòlics projectats als termes municipals de Benifallet (Baix Ebre), i a Pinell de Brai i Prat de Compte (Terra Alta), surten a exposició pública per a ser declarats com a projectes “d’utilitat pública” a instàncies del departament d’Empresa i Coneixement. L’ordre apareix signada, amb data 3 de setembre, i consten com anuncis oficials amb els números 37.271 i 37.271, i amb els expedients 612/14 i 612/15.

El BOE identifica a dos parcs eòlics. Al primer se l’anomena ‘Els Aligars’ i afecta 80 propietats del terme municipal de Benifallet (apareix la llista nominal i per parcel·les), i també a propietats municipals dels ajuntaments de Pinell de Brai i Prat de Compte. El segon es denomina parc eòlic ‘La Tossa-La Mola d’en Pasqual’, i afecta 26 propietats de Prat de Compte i dos de Pinell de Brai.

La publicació al BOE, de caràcter tècnic i de tràmit, es produeix sense cap organisme públic hagi informat que els dos projectes s’hagin desbloquejat, per la qual cosa allò que es pot explicar de les seves característiques és el que es pot llegir a l’anunci. És a dir, no es sap a hores d’ara si aquesta activació del tràmit necessari per a construir-los, significa que políticament s’ha decidit ampliar la producció d’energia eòlica a la Terra Alta (on hi ha un moviment en contra que demana la seva paralització, i aquesta legislatura s’ha estrenat nou govern amb 5 partits polítics), i al Baix Ebre.

Una a dada a destacar, tot i que es tracta de pocs aerogeneradors (8 al Baix Ebre i 9 a la Terra Alta), és que són de característiques gegantines. I és que no passaran desapercebuts perquè les pales que tindran els parcs oscil·len entre els 130 metres del parc de la Terra Alta, i els 117 del Baix Ebre. Exactament les mides que pot tindre un camp de futbol en llargària.

La tramitació del parc de Benifallet va arrancar fa 15 anys publicant-se al Diari Oficial de la Generalitat (gener de 2004) per iniciativa de l’empresa Totvent 2000 SA., però no va ser fins al 2012 quan el mateix DOG li va aprovar el projecte executiu, considerant-lo ja llavors d’utilitzat pública. Enguany però (7 anys després), la propietat consta amb el nom de Parc Eòlic Els Aligars SL (empresa amb seu social a Madrid), qui va demanar poder iniciar la construcció, i presentant una modificació del projecte que no es coneix.

Val a dir que és habitual l’obscurantisme amb el qual sempre actuen aquestes empreses energètiques, especialment en relació als mitjans de comunicació, i per extensió amb l’opinió pública. Tanmateix, els canvis es van produir al gener d’aquest 2019 i, uns mesos després, al maig (el mes de les eleccions municipals), es va demanar també modificar la declaració d’utilitat pública, que ara passa tràmit al BOE. Finalment, ha estat en l’arrancada del curs polític quan el tema s’ha reactivat, i més concretament el segon dia hàbil de setembre, dimarts dia 3.

Seran per tant 8 aerogeneradors gegantins que es construiran al Baix Ebre (amb unes pales d’un diàmetre de 117 metres i una alçada de 87 metres), i amb una potència per produir 4,23 megawatts. El projecte, tècnicament el subscriu un enginyer anomenat Carlos Valido Colas (el BOE explica almenys que està col·legiat), però no consta com s’evacuarà l’electricitat, un tema que habitualment és motiu de controvèrsia. També diu el BOE que el termini d’exposició pública acabarà el 9 d’octubre, i adverteix que als propietaris que ni siguin identificats se’ls aplicarà la llei de Procediment Administratiu Comú perquè no sigui un impediment el seu silenci.

Pel que fa al parc eòlic de ‘La Tossa-La Mola d’En Pasqual’, presentat per una Societat Limitada amb el mateix nom, i també amb seu a Madrid (curiosament al mateix carrer, a la mateixa planta i mateix despatx que l’anterior), la seva potència en producció elèctrica serà menor, de 34,37 MW, però amb aerogeneradors de 130 metres de diàmetre i una alçada igual de 87 metres. També repeteix el mateix enginyer, per la qual cosa es dedueix que tots dos projectes van agafats de la mà.

 

FONT: EBRE DIGITAL

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -