14.3 C
Amposta

Només 13 de les 44 obres previstes al pla de restitució de Flix s’han executat

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

A pocs mesos que finalitzen els treballs de descontaminació a l’embassament de Flix, la gran majoria d’obres previstes al pla de restitució encara no s’han executat. Este pla, impulsat pel Ministeri de Medi Ambient, preveia un total de 44 intervencions per a construir noves captacions d’aigua, dipòsits i pous en municipis situats a 15 quilòmetres de l’Ebre, aigües avall del pantà. Tot i que inicialment es preveia que totes les obres estiguessen acabades abans de l’inici de la descontaminació -el 2013-, a dia d’avui, només tretze de les 44 obres previstes s’han acabat executant, i les 31 restants no tenen calendari previst.

L’empresa pública Acuamed és l’encarregada d’executar les obres, i diversos alcaldes de la zona ja han demanat  a vegades al Govern de l’Estat que destine les partides pressupostàries adients per a finalitzar el pla, que porta anys de demores.

En el cas de Vinebre, per exemple, el pla de restitució preveia la construcció d’una nova captació des d’un aqüífer proper. “Tenim un dipòsit que cada cop tenia menys aigua arran d’unes obres a la C-12, i ens vam alegrar quan des del Minisiteri ens van dir que podíem alliberar la partida, que ho assumirien ells dins el pla de restitució”, assegura l’alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim.

Set anys després de l’inici de la descontaminació, la captació de Vinebre encara no s’ha executat i la situació al dipòsit ha empitjorat, de manera que l’Ajuntament ha hagut de llogar filtres de carbó actiu que suposen una despesa anual a l’Ajuntament. “Volem garantir la millor qualitat de l’aigua per als nostres veïns, per als pagesos i per a les empreses agroalimentàries i ens suposa un càrrec que, si estigués feta la captació, com ens van prometre, podríem destinar a altres partides”, lamenta Carim.

Una situació similar es viu a Móra la Nova, on el pla de restitució preveia la construcció d’una nova captació i un nou dipòsit d’aigua. Fa dos anys, l’actual dipòsit es va veure afectat per la contaminació de diferents plaguicides i l’Ajuntament va llogar uns filtres de carbó actiu, que finalment acabarà comprant per uns 100.000 euros. “Portem deu anys esperant, i ara que les obres de la descontaminació del pantà de Flix ja s’estan acabant, temem que al final es queden al calaix”, assegura l’alcalde de Móra la Nova, Francesc Moliné.

Antics conflictes

La posada en marxa dels treballs de descontaminació a Flix van estar carregats de polèmica el 2013. Alguns alcaldes de la comarca, encapçalats pel llavors president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Jordi Jardí i el llavors conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, exigien que els treballs no comencessen fins que no estiguessen totes les noves captacions d’aigua incloses al pla de restitució en marxa. D’altra banda, l’Estat argumentava que les obres del pla de restitució en cap cas eren una resposta d’emergència davant un episodi de contaminació, sinó que eren obres compensatòries. La descontaminació va iniciar-se el març del 2013.

Font: Setmanari L’EBRE | Redacció – Andreu Prunera

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -