14.3 C
Amposta

No son tan intel·ligents

Les companyies elèctriques com Iberdrola o Endesa es preparen per fer front a multes milionàries pel frau dels comptadors intel·ligents per cobrar un servei que no han donat al consumidor i a més si és continuat poden ser altíssimes

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquests dies en què el centre del debat és la puja desmesurada del rebut de la llum, hem de parlar dels comptadors intel·ligents comercialitzats per les companyies com una garantia pel consumidor per la seva precisió en les lectures que permetran que el consumidor pagui el just pel consum que hagi fet. Però el fet és que els comptadors intel·ligents no son tan fiables com varen vendre les empreses de la llum i una gran quantitat d’ells estan donant lectures falses que sobrepassen el 580% del consum que es fa d’aquesta energia, és la conclusió que ha arribat la universitat de Twente (Amsterdam) amb la col·laboració de la universitat de ciències aplicades (Avas) i la universitat de tecnologia d’Hamburg (Alemanya). Els comptadors intel·ligents han estat col·locats segons el doctor en enginyeria, Frank Lefermg, en milions de llars que patiran aquestes lectures errònies.

Espanya, com fa habitualment amb les normatives Europees les incompleix de manera sistemàtica, no ha adequat la Directiva Europea d’Eficiència Energètica 2012/27/UE que en l’article 9 desenvolupa les característiques dels contadors intel·ligents, tampoc la normativa internacional IEC 1000.4-19 que desenvolupa la compatibilitat electromagnètica, tècniques d’assaig i mesurament pel qual no poden intervenir el que no saben i deixen que les companyies facin el que volen en el sector. No guanyen prou diners amb la llum, que ho implementen amb les lectures errònies que sempre paguen de mes i els sous dels treballadors que han fet fora, la qüestió única és fer més i més diners cada exercici.

Aquestes lectures errònies a l’alça s’atribueixen al disseny del mesurador d’energia amb la major utilització de dispositius de commutació moderns on l’electricitat gastada o consumida ja no té una ona perfecte i per tant agafa un patró de mediació erràtic, els comptadors que agafen aquest patró i donen les lectures més altes tenen la bobina Rogowski mentre que els de lectures més baixes tenen el sensor Hall. Amb tot aquest enrenou la fiscalia de l’estat ha informat que els comptadors intel·ligents, al contrari del que varen vendre les elèctriques, no son obligatoris, per aquest motiu la paciència dels consumidors comença arribar al límit i a no conformar-se amb el servei i el preu, tant associacions com particulars han posat demandes que molt sovint les guanyen i a les companyies els hi costa molts diners tot aquest desgavell.

La CNMC la comissió nacional que vigila i controla el sector ha alertat sobre la professionalització del frau a les companyies explicant que hi ha empreses sense escrúpols que ofereixen la manipulació de comptadors o instal·lacions trucades que s’activen i es desactiven en funció del consum per enganyar les companyies elèctriques. Aquesta entitat havia d’haver informat sobre els comptadors intel·ligents i les lectures errònies i el que ha fet és donar la culpa als consumidors sense informar del que devia. No cal dir de quina part d’aquesta l’entitat que hauria de vigilar el sector i posar fi als abusos de les companyies i els comptadors intel·ligents. Per tant la responsabilitat és del consumidor, quan es detecti una anomalia en el rebut de la llum, que no respon a la despesa mitjana que es va gastant i el rebut ens vingui més alt, el que cal es denuncia el fet i esperar que ens reparin els danys causats. Pensem-hi.

Joan Cunill, enginyer mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -