14.3 C
Amposta

No hi haurà retallades a sanitat, segons la consellera Alba Vergés

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha insistit avui al Parlament que el Departament de Salut no aplicarà el pla d’ajust en la despesa sanitària que demana el govern espanyol. “No retallarem” ha afirmat Vergés durant la compareixença a la comissió de salut on ha carregat contra l’executiu en funcions de Pedro Sánchez. “Denunciem l’abús de voler escanyar, de voler ofegar, aquell que té responsabilitats” però no disposa de la clau de la caixa del finançament.

“Hi ha un problema d’organització que fa que qui té la responsabilitat, qui té les competències en salut, no té les eines. Va molt més enllà del pressupost de la Generalitat”, i ha indicat que, malgrat aquest infrafinançament que pateix Catalunya, el sistema sanitari públic fa front a un augment d’activitat a tots els nivells: des de les visites espontànies a l’atenció primària, les urgències hospitalàries o l’increment de proves i de visites a especialistes, entre d’altres. També ha posat en valor el treball que està fent el Departament de Salut per “organitzar un sistema que doni respostes” a una població que ha crescut demogràficament i que és més diversa i envellida.

Durant la seva intervenció, la titular de Salut ha explicat que “la priorització del Govern en les polítiques socials i de salut és evident”. “Estem en els màxims històrics d’inversió en salut. Sobrepassem els 10.400 milions d’euros i hem augmentat totes les partides” ha dit la consellera que ha recordat també que un 38% del pressupost de la Generalitat es destina al Departament de Salut.

El repte principal -ha assenyalat Vergés- és “el dret a la salut en majúscules” i ha desgranat algunes de les principals polítiques que s’estan desplegant com ara la millora de les condicions dels professionals i la potenciació i apoderament de la infermeria. En aquest sentit, ha anunciat que el proper 4 de novembre es presentaran les conclusions del Fòrum de Diàleg Professional, on s’ha treballat per identificar els reptes de present i de futur del sistema sanitari i dels professionals.  Precisament, la titular de Salut ha posat aquest Fòrum com a exemple “d’espai de transformació que estem generant des del Departament” amb l’objectiu d’adaptar el sistema de salut als nous reptes i garantir que d’aquí a 20 anys mantingui els seus trets característics: universal, públic, equitatiu i sostenible, sense perdre la qualitat i l’accessibilitat pública.

La consellera també ha subratllat l’aposta ferma de Salut per convertir l’atenció primària en l’eix del sistema sanitari. Vergés ha explicat que el Departament treballa per augmentar-ne la resolució, amb obres de millora dels centres i la construcció de nous equipaments, i també per alleujar les càrregues assistencials i millorar la conciliació laboral.

En la seva compareixença, també ha avançat que amb l’objectiu d’assegurar una atenció equitativa, Salut impulsarà un nou decret per millorar l’accés a l’assistència sanitària. Aquest nou decret d’accessibilitat, que la consellera ha qualificat “d’ambiciós”, contemplarà un nou sistema de priorització; adequarà i ampliarà els procediments en temps de garantia, i inclourà plans d’accions per patologies complexes com l’obesitat mòrbida o les al·lèrgies.

Finalment, la titular de Salut ha detallat altres projectes que ha impulsat el Departament com el Protocol de Dependència Energètica, l’Observatori de la mort, dues noves convocatòries per constituir noves xarxes d’unitat d’expertesa clínica en malalties minoritàries, l’aposta per la salut mental comunitària o la implementació de la perspectiva de gènere en el sistema de salut.

Redacció – X. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -