14.3 C
Amposta

Músics ebrencs de banda homentjaran als exiliats en un concert a Brussel·les

El més vist

Publicitat

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -

“Ho fem per convicció i perquè les nostres entitats s’han manifestat clarament en defensa dels drets i les llibertats i per dignitat i respecte de les nostres institucions”, exposa Josep Parés, president de la Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM). Una federació que aixopluga més de 50 bandes de música, i que per al concert a Brussel·les comptarà amb una setantena de músics provinents de les bandes de Sant Llorenç de La Galera, Agrupació Musical Rapitenca de Sant Carles de la Ràpita, La Cala de l’Ametlla de Mar, l’Emburgada d’El Perelló, Clau de Vent de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i la Banda Unió Musical de Tarragona (BUMT). Els directors Emilio Cabello, Oriol Navarro Valls i Antoni Alburquerque seran els encarregats de la direcció artística del concert que tindrà lloc a l’església de Sant Joan Baptista el diumenge 14 d’abril a les 18 hores, obert a tot el públic de la ciutat belga.

El conseller de Cultura a l’exili

El conseller de Cultura a l’exili Lluís Puig, que va ser Director general de Cultura popular dins del Departament de Cultura des del 2011 fins al juliol del 2017 (quan va ser nomenat conseller de Cultura), sempre ha estat una persona implicada amb la cultura de base, tal com ho demostra el seu passat dansaire i com a membre de banda, i és actualment el director del Programa per al desenvolupament de projectes culturals d’àmbit internacional. I és precisament en aquest concert tan emotiu que recuperarà el seu vessant de músic de banda i interpretarà algunes cançons amb la banda formada per a l’ocasió.

“Dins l’aposta per la internacionalització de les bandes de música catalanes, era una obligació moral realitzar aquest concert que tindrà una significació especial, ja que serà un homenatge per al Govern a l’exili i les persones que estan privades de llibertat per defensar el seu pensament polític i el mandat del poble”, exposa Parés, president de la FCSM.

Un concert amb sonoritats populars, sardanes, jotes i òpera

El concert a l’església de Sant Joan Baptista, dividit en dues parts, comptarà amb peces tan representatives de les bandes com el pasdoble “Sara” de José Rafael Vilaplana o la Suite catalana de Jordi Bonilla Julià, així com sardanes com “La sardana de les monges”, amb música d’Enric Morera i lletra d’Àngel Guimerà. El concert passarà per altres tonalitats que mostren la transversalitat de les bandes de música, ja que s’interpretarà l’ària “La donna e mobile” de l’òpera “Rigoletto” de Giuseppe Verdi, per a la qual es comptarà amb el tenor Jesús Piñeiro.

El concert sumarà la jota a la seva riquesa sonora amb la “Jota foguejada” i la “Jota de Vilalba- La dansada”. La interpretació de les danses comptarà amb les balladores Aina Alabart i Fontcalda Pallarés. El tenor Jesús Piñeiro, acompanyat per la banda, interpretarà, entre d’altres, sardanes com ara “L’Empordà”, amb música d’Enric Morera i lletra de Joan Maragall, i la cançó popular “El cant de la senyera”, amb música de Lluís Millet i lletra de Joan Maragall. L’eclosió final del concert serà amb l’himne nacional de Catalunya, “Els segadors”.

Al llarg del concert, la FCSM oferirà una placa commemorativa al Casal Català de Brussel·les, per la seva col·laboració.

Abans del concert a l’església de Sant Joan Baptista, els músics traslladats a Brussel·les oferiran una cercavila a les 10.30 hores pels carrers de la ciutat belga.

Amb la jornada del diumenge 14 d’abril, la Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM), gràcies al compromís dels músics i els directors que l’acompanyaran, no només farà palès el potencial de la cultura popular per mostrar arreu del món el nostre país, sinó també el de ser un instrument per denunciar una situació d’injustícia.

En acabar l’estada a Brussel·les, els membres, músics, monitors i personal de suport de la FCSM realitzaran una parada a Estrasburg per visitar la seu del Parlament i la Cort internacional dels drets humans.

 

 

 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -