14.3 C
Amposta

Movem Roquetes reclama mesures per garantir la supervivència del sector de l’olivera

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Movem Roquetes defensarà aquest dimarts al ple del mes de febrer de l’Ajuntament de Roquetes una moció que reclama a les administracions superiors que preguin les mesures necessàries per tal d’ajudar el sector de l’olivera, que passa per una situació difícil per la baixada de la producció en l’actual campanya i pels preus baixos en origen que perjudiquen greument la renda dels agricultors. La moció insta les administracions competents a «impulsar les mesures necessàries per a revertir la situació actual de preus baixos i aconseguir l’equilibri en la cadena de valor».

Més al detall, es demana que el departament d’Agricultura de la Generalitat reforci la lluita contra la venda a pèrdues i extremi els controls per al compliment de les normatives sobre qualitat i etiquetatge. També s’insta el ministeri d’Agricultura a demanar a la Comissió Europea mesures extraordinàries de gestió de crisi per pal·liar els preus baixos en origen. Concretament es recorda que la Política Agrària Comuna permet l’ajut a la retirada d’oli d’oliva del mercat europeu «per a destinacions no alimentàries, com per exemple, la producció de biodièsel».

La moció també recorda que el Baix Ebre i el Montsià són unes de les principals comarques productores d’oli d’oliva de Catalunya i que disposen d’una Denominació D’Origen Protegida. Només al terme municipal de Roquetes hi ha 2.985 hectàrees conreades d’oliveres, que representen un 22 per cent del total de la superfície del terme. Per això Movem Roquetes, el principal grup a l’oposició a l’Ajuntament, demana que el consistori mostri el seu suport al sector i a les mesures a prendre per a garantir-ne la supervivència. La moció es presentarà també en altres ajuntaments i administracions on Movem Terres de l’Ebre hi té representació.

El portaveu municipal de Movem Roquetes i secretari d’organització de Movem Terres de l’Ebre, David Poy, ha defensat la necessitat d’acordar mesures de suport per a la pagesia, «que està sent molt castigada pels baixos preus que es paguen pels seus productes». «En un temps que és difícil que el jovent aposti per les feines del camp, s’està exprimint a qui porta tota la vida dedicant-s’hi», ha lamentat el portaveu de Movem Roquetes, qui ha afegit que «no hem d’oblidar qui som i d’on venim i per això és moment de recolzar els pagesos i demanar preus justos per l’oliva i per la resta de productes dels nostres camps».

D’altra banda, Movem Roquetes també presentarà al plenari municipal una altra moció que, en aquest cas, proposa prendre mesures per fer més sostenibles les festes que es fan a la localitat i per a reduir els residus que es generen en estes celebracions. Així, es proposa la instal·lació de tota la gamma de contenidors de recollida selectiva en un lloc visible i de fàcil accés als actes festius; fomentar l’ús de gots reutilitzables per substituir els gots d’envasos d’un sol ús durant les Festes Majors i altres festes, fires i esdeveniments; a donar el menjar sobrant de les festes a entitats i associacions benèfiques i fer tasques de conscienciació i divulgació d’aquestes mesures a través dels canals informatius de l’Ajuntament de Roquetes.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -