14.3 C
Amposta

Moratòria a la caça de la tórtora

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El juliol del 2019 la Comissió Europea va enviar una carta d’emplaçament a Espanya per considerar que no havia adoptat les mesures necessàries per a la preservació de la tórtora en tot el seu territori i no enviar la corresponent informació sobre l’estat poblacional d’aquesta, no haver fet àrees protegides per l’espècie i no assegurar que la caça fos sostenible. Per aquest motiu la Comissió va atorgar una moratòria de dos mesos perquè l’estat Espanyol adoptes les mesures oportunes per la conservació i protecció de la tórtora recomanant una moratòria en la caça com a mesura urgent.

L’incompliment flagrant d’aquests directius ens ha dut a la gran disminució d’aquesta espècie a Catalunya i a les Terres de l’Ebre, fa gairebé deu anys que al territori n’hi havia una gran cabanya que es podien veure entre altres llocs al pla de Caro i el no practicar la caça sostenible, el reglament diu que es poden caçar 5 tórtores per caçador i dia, però els caçadors no han fet cas del reglament sobrepassant tres o quatre vegades la quota establerta i avui ens trobem que ja no n’hi ha. La vigilància del compliment del reglament és una tasca dels del Seprona i en el cas de Catalunya els guàrdies rurals. O el territori és molt gran i són molt pocs per vigilar o no creuen important que aquesta espècie s’acabi, la qüestió que entre uns i altres l’espècie es va extingint si continuem amb les mateixes pràctiques com fins ara.

Sigui com sigui, la Federació Catalana de caça ha obert el 13 d’agost la mitja veda per la temporada 20-21 després que el 6 d’abril del 2020 sortís una comunicació de la Comissió Europea dient que la caça de la tórtora de moment no es prohibiria, però aquestes qüestions complexes que ha de decidir la Comissió Europea sobre el tema de la cacera són canviants i el 8 de gener del 2021 ha fet arribar un dictamen motivat que posa en relleu la il·legalitat de la caça de la tórtora europea a Espanya i Catalunya. Aquest dictamen és el pas previ de la demanda a l’alt Tribunal de Justícia de la UE, aquest document aporta arguments tècnics i jurídics que reforça’n aquest document que va ser enviat el juliol del 2019 i com és habitual en l’estat Espanyol n’han fet cas omís com fa gairebé amb totes les directives de Medi Ambient de la UE i que costen milions d’euros als contribuents.

L’administració espanyola està sospesant la possibilitat de declarar l’espècie com a vulnerable a causa de la protecció que exigeix la UE, per aquest motiu els col·lectius de caçadors volen denunciar al Ministeri de la Transició ecològica per poder saltar-se aquesta normativa. La Real Federació espanyola de Caça està d’acord, no podia ser d’altra manera, entre aquests col·lectius, però el grup de pressió cinegètic Artemisan rebutja frontalment qualsevol acció que no compleixi la legalitat vigent per afirmar que la caça ètica i sostenible no és compatible amb aquesta pràctica, la caça.

L’última afirmació d’aquest grup és un bon començament per acabar a tot el territori amb aquesta pràctica anacrònica que és la caça, que només destrueix biodiversitat i provoca morts com la Santa Maria de Martorellas sense aportar res a la natura ni al territori, m’entres la Comissió Europea ha expedientat Espanya i per aquest motiu la fiscalia de medi ambient ha enviat un ofici a les comunitats amb aquesta competència, la caça, com Catalunya que demana aturar les autoritzacions per la caça de la Tórtora. Pensem-hi.

Joan Cunill, enginyer mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -